Ececehhh… tajuknya bukan main lagi. Tanggal 25 februari 2012, berlangsungnya majlis perkahwinan Fakhira elisa dan fahim (Rumah pengantin lelaki). Comel sangat tengok kira.. :)

Jumaat lepas sahabat datang dan bermalam di rumah, jadi esoknya kami gerak sesama ke kenduri kawin Fakhira. Majlisnya berlangsung di serdang, nasib kami tak sesat berkat si pembaca peta yang hebat ini.. hehe.. tambah sahabat, berkat pemandu yang hebat.. nak jugak tu puji diri sendiri..hukhukk.. macam aku jugak..


Malam ni aku tidur lewat lagi, sibuk membaca blog EES.. terasa lawak pulak dengan gaya tulisan semua yang ada di situ.. macam kanak-kanak sangat lagaknya dan bertambah lawak bila terbaca apa yang tertulis di situ. Memang gelak sakan malam ni hehehe. But, seriously... dalam suka, terasa juga lukanya.. kita gagal menjadikan nya lebih baik.. heemm... lupakan lah, korang pun tak paham apa yang pius bebelkan nih. heheee...

Dan dalam asyik membaca tulah terpapar email alert dari Ym@yahoo messenger. Result final… aitt?? Biar betul nih.. terus tengok tarikh harini… laa… dah 22hb rupanya, tak hairan la kalau result dah keluar seperti yang diperkatakan. Hairan juga, hati tak rasa berdebar-debar walhal sebelum ni aku lah yang paling gabra dan risau nak tengok result akhir nih.  Mungkin sebab aku sendiri tak jangka akan dapat tengok result malam ni.

Alhamdulillah, result sem ni masih kekal ditempatnya seperti sem-sem sebelumnya.Aku bersyukur semuanya baik walaupun tiada sebarang peningkatan. Syukur dan lega juga kerana thesis aku lulus, B+. Inilah yang paling aku risaukan sebab terlalu banyak masalah sepanjang sem final.  Dari bertukar supervisor sampailah tajuk tak betul dan semuanya.  Dan bertambah parah bila aku sendiri semakin malas nak mengadap thesis time tu. Ngehehe… kira padanlah dengan markah yang aku dapat tu. J.. okay.. gud bye thesis. Hehe..


Malam ni juga tiba-tiba je ranking blog melonjak naik.. heran dibuatnya.. kenapa yer… entrynya Hanis kamal bakar. Kenapa tinggi sangat entry nih.. ? terus aku check dekat fb hanis, rupanya malam ni tv2 ada bersiaran cerita lakonan hanis.. owhh.. patutlah.. terungkai sudah segala kehairanan.hehe….

Malam ni aku sekali lagi borink~ hehe.. sebenarnya tengah mengemas barang-barang studio yang baru je aku ambil ahad lepas. Masih ada lagi yang tak dikemas. Rehat jap. Nasib baik dorang buka kunci studio then letak barang-barang pius dekat luar. Akhirnya hilang juga resah hati ni. Lega dah boleh ambil semula..

Dan sekarang.. aku saja check email yahoo, kot-kot ada email baru yang masih belum dibaca.. tapi tiba-tibe tergerak hati nak review balik segala ecard yang aku pernah hantar dulu pada someone. Seriously, rasa macam comel sangat diri ni sebab hantar card-card tu.. hehehe.. adoii..lawak pulak jadinya. Memang tergelak-gelak baca ecard yang aku hantar tu dengan animation sekali,.. kikikiii… adoiii… hilang terus borink dihati.. tapi ada yang dah expired, jadi aku tak boleh nak review dah… hehehe..

Kenapa tah dulu aku suka sangat hantar ecard guna 123 greeting.com tuh.. siap pilih tarikh lagi nak hantar bila. Tak tau da direview ke belum..  sekarang pun masih lagi suka tapi tak tau nak hantar kat sape.. ngehehe….


k la.. selamat malam dunia.. salam.

'kita memang ditakdirkan untuk sentiasa bergaduh. kau dan aku memang tiada yang serasi... tolonglah pergi. Aku takut bertambah luka dihati. Pergilah.. pergi'

v
v
v
ececeh.... bukan main lagi...hahaha... tibe-tibe pulak yer berjiwang bersedih semua...hehehe.... bukan apa, sebenarnyer memang dah lama sangat terasa nak tulis novel..huhuhuuu.. ^__^" tulis serangkap dah tertido, nak buat novel..pirahhh... huhuuu... serius nih! sebenarnya sudah beberapa kali cubaannya tapi hampeh, hampes dan hampagas.. nak korang baca lah sendiri konon nak tulis cerpen n novel nih..  tak pernah nak siap! susah rupanya nak garap cerita yang best... lagilah nak buat yang berjela-jela... ishhh. korang layan lah novel tak siap nih! huhuu.. T_T sedey~ tak reti nak tulis cerita...

**************************************


‘Ti.. bangun Ti.. dah pukul 6.30 ni.. Jam Ti dah banyak kali berbunyi ni’ Berkali suara Maria mengejut Tihani tetapi Tihani masih lagi dengan hem, hemm dan hemmmmnya.

Sepanjang hari ni cuaca sangat sejuk, berhujan petang henti sambung ke malam. walaupun kipas tak berpasang tapi diri masih berbalut selimut.. hurmm..layan pulak 'terminator salvation', memang ternganga la mulut den ni tengok segala penipuan yang mencemaskan tu.. hukhuk... T__T omputh ni kalau buat cerita, bukan main lagi..

korang pernah dengar tak ayat ni?

'yang tak bersunat tu la yang kau minat'

Haa... pernah dengar takk.. kan.. tengah dok feeling-feeling layan k-pop, cite korea..kan.. datang pulak suara entah dari mana... ciss ciss dan cissss... hehehe... minat je pon.. :) kipas susah mati betul lah... hukhuk... 'oppa.. sung ju oppa' kekeke... lawak pulak rasa cakap camtu..

korang ingat lagi tak cerite 'successful story of bright Girl', drama korea Jang nara berlakon..



femes kot cerita ni.. ingat tak.. kelakar dan besttttt... rasanya dah berapa kali cerita ni ditayangkan kat tv suatu ketika dulu atas permintaan ramai.. babah saya pun tergelak-gelak tengok cerita ni dulu, tu pun tengok tayangan yang kedua. kita dah layan dulu da.. ngehehe...

Sekarang ni ada cerita dari taiwan yang jalan ceritanya sama dengan cerita korea ni, title dia 'Sunny girl'.. baru tengok siang tadi. First tengok rasa tak besttt.. wuuuuu... taiwan ni suke tiru cerita orang.. ishh.. tak jadi lah dorang berlakon.. tak kena.. tapi yela kan.. first impression. Tapi tak suka la dorang berlakon, tak berkenan sebab dorang suker buat muka comel yang tak jadi tu..ishh.. ingat dengan muncungkan mulut tu bleh nampak comei ka.. ish la hang pa ni.. macam ngade-ngade jer tengok.. nade-nade betul..

poster dah cantik dah... cerita tak tau la lagi macam mana..

Siapa tiru siapa tah ^_^"

Oklah.. selamat malam semua.. nak tidooo... salam...

Soalan untuk korang..: Muoto Mu kedish ka.? kalau ye, kasi angguk itu kapla.. hait! arigato~ ngehehe... 
Kita resah, kita gelisah, hati rasa sangat parah..
Saat peperangan tercetus calling datang tidak pernah putus..
Kalau saja dia seperti ku, mahu saja aku lempang sampai kaku..
Memanggil itu ini mencipta keindahan yang sememangnya palsu..

Peperangan ini akan ku pertahan..
Segala serangan akan cuba ku lontarkan..
Agar korang semua lari pergi lintang-pukang..

'apa yang kau sibuk ni hah.. oh! lupa~memang kerja kau menyesatkan aku'

Aku ada DIA, membantu aku bangkit semula..

Kau sapa nak arah aku itu ini??? pergilah aku rimas!!


Ishh.. siapakah gerangannyer yang hendak mengutuk blog senget ku ni…? Siapakah anda… comel ker anda, hensem ker anda (klu hensem isi borang disini)..ngehehe… klu comel??? tepuk tangan sendiri... hohoho... gurau ye...

korang nak kritik blog pius nihh.... hurmmm..hermmmm... betol ke ni nak kritik???? kalau yer, terpaksalah saya bersiap sedia melapangkan dada.... hukhuk... ^_^' 

Tak berapa aktiv blog walking sebelum ni, hanya jenggah beberapa blog sahaja... jadi ni first time nak blog walking habis-habisan.. teringin juga nak tau apa pandangan orang pada blog saya ni... saya akan bagi maklum balas juga... okayyyyyyyy... jom kritik!!

Klik sini kalau berani!!
Hari ni hati rasa berbunga-bunga sebab akhirnya siap juga doodle pertama saya yang terkenan di hati. Bila tengok orang lain buat doodle comel-comel saya juga teringin sama. Hati berkobar-kobar dan bersemangat nak buat tapi bila dah start buat, tak siap sampai sudah. Hari ni baru lah tersiapnya doodle saya itu yang telah mengalami beberapa fasa kegagalan.. hehehe…  rasa hepi sangat dapat buat doodle simple ni.. rasa macam jatuh cinta..ngehehe.. poyo tibe-tibe.


Ni lah 1st kepala doodle yang dah berkurun lamanya tergantung tanpa badan..huhu... cian... pius nak buat doodle yang seakan dengan wajah pius jadi pius tambah spek mata. tapi rambut tu tak sama la.. ala-ala nak kasi nampak cute je... cute tak.. cute la..laa... tolong la kata cute..pleasee... hehehe...


Semalam, lepas tengok blog-blog comel yang ada doodle, pius pun berminat nak teruskan usaha membuat doodle diri ni. Jadi semalam mood tibe-tibe mendatang nak buat doodle.. jadi inilah hasil pertama malam tadi.. kelakar la.. muka bulat macam empunya diri ni..hehe...


Inilah hasil kedua yang telah di improveeeee...  dah nampak macam ok sikit.. ye tak..konon nak macam yuna.. hukhuk.. malu.. ^_^" nak pakai macam ni tak sesuai, jadi apply kat doodle jela kan.. 



Dan inilah doodle terakhir aka final doodle saya yang saya berkenan di hati. Dengan persetujuan raja-raja sedunia, kini doodle ini bernama Cik fifi.. ngehehehe.. lawaknye rasa..okay.. posing sikit cik fifi… pis pis.. lepas ni kalau ada masa nak buat collection doodle pulak la.. sukenyer dah ada doodle sendiri..  korang bile lagi…


Seronok juga ye buat doodle... korang kena cuba sendiri, walaupun nampak ringkas tapi best sangat2..



Hmmm… pagi yang mendung dan sejuk.. pagi ni aku dibangunkan oleh kicauan burung pipit yang terperangkap di bilik ku..lagi sekali atau mungkin memang tak keluar dari hari mula-mula terperangkap. Tak pasti, tapi yang pasti burung tu nampak comel sebab kelam kabut nak keluar bila burung-burung pipit yang lain mula berbunyi seperti memanggil dari luar.. hehe… terus aku membuka tingkap seluas mungkin memberi laluan padanya… tapi menyorok jugak dia.. sekarang ni tak pasti dah keluar ke belum.

Semalam hujan memang sangat lebat! Lebih kurang pukul 1/2 pagi gitu la (lupa pukul berapa).. aku masih lagi asyik membuat doodle pertama ku.. hehe… syok rupanya buat doodle ni patutlah ramai yang suka.. okay, saya juga dah jatuh cinta. Dan waktu itulah seolah deruan angin yang kuat datang menyapa seperti sedang mengaum. Meremang bulu roma ni, mula-mula tak tau juga bunyi apa tu.. nak kata helicopter tak juga. Bila hujan tiba-tiba datang melebat, barulah aku tau rupanya itu deruan angin. First time dengar bunyi angin macam tu.. hmm…
Korang kena cuba resepi ni… yurmmm…  sedap macam makan dekat kedai…ngehehe…. again, thank pak cik mak cik google..  kekeke… disebabkan mak tiada di rumah, jadi pius la kiranya yang akan membuncitkan perut-perut orang di rumah ni... erkk~ macam len je bunyi nyer... ^_^"  ok.. penggangur terhormat nak masak... pis pis... v


alamak....fail la presentation... ngehehe...

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan (ikan apa-apa jela)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1/2 inci halia (diketuk)
  • 1/2 inci lengkuas (diketuk)
  • 3 ulas bwg putih (diketuk)
  • 5-7 biji cili api (diketuk)
  • 1 sb sos tiram
  • 1/2 sb sos ikan
  • 4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
  • 4 sb susu cair
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • 1 labu bwg besar (dihiris)
  • sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • sedikit garam
  • 1-1½ liter air
  • sedikit cendawan dan bunga kobis
  • 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air) 


CARA MEMBUATNYA
  1. Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
  2. Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
  3. Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan.
Pius tak hidang seekor ikan terus, tapi dah dipotong dan dibahagikan... ok.. senang sikit... klu makan bigg family boleh la kiranya hidang seekor ikan terus tanpa potong.. baru best...

kredit :http://medanselera84.blogspot.com/2011/03/resepi-ikan-masak-stim.html


p/s: time to get serious!!!! jom carik kojee... jooommmm~
Dinner malam ni kita makan ikan bawal sweet sour ye.. hehe… Siang tadi punya lauk dah habis pulak.. tu la.. time kite masak banyak takde orang nak makan, bila kita masak sikit habis pulak makanan nyer.. takpe-takpe, malam ni kita buat yang simple tapi best-best sikit… best ker?? Ngehehe… cuba sendiri la..


teruskan bacaan... :)


Haii... i'm bunny.. hehehe...

Bosan-bosan layan buat bunny pun best jugakk.. sambil tengok tv, tangan pun jalan juga.. ngehehe... macam mana nak buat?... kacang jer... huhu.. ^_^"
Selamat hari minggu… yeahhhhhhhhh…. Yeea.. hurmmmm…. Lemah nyer hari minggu, sama macam hari-hari lain.. takde yang bertandang ke rumah kali ni..  Rindu dengan anak-anak buah walaupun minggu lepas dah jumpe… Kak aju memang tak datang la rumah minggu ni sebabnya menunggu masa baby lahir… wiiiiii… tak sabar tunggu baby baru lahir… kekeke,…  Amirah pun sekarang ni dah semakin banyak mulut tapi satu hape tak paham.. kikikiii… ‘Mirahhhh… meh la dating umah auntie….’

Selalu kalau mirah tepon, memang takde ayat lain.. asyik ayat jual santan kelapa.. kekeke… comelll….
‘santan santan klape klape…. Beli laaa.. beli laaaa’  Hehehe… tu la ayat dia…

Hari ni bahang la.. lagi bahang kalau masuk bilik.. ishhh.. tak tahan! tengah tunggu sapa nak sponsor air-cond… hehehe… semalam pun terasa jugak bahangnya sampai tak boleh tidur jadinya… tambah pulak dengan kerisauan dihati ni kan.. sebabnya termimpi ular masuk bilik…ngeeeee…  lagi lah takut nak tidurr… takottt…. Rasa macam real je ular tu…

Sebenarnya semalam, sebelum tidur… ada burung pipit tersesat masuk bilik pius.. takde la rasa apa sebabnya dah biasa burung pipit termasuk ke bilik pius tapi tak tau la dari celah dia masuk… so, sebelum nak tidur tu niatnya nak keluarkan lah burung tu.. dok terbang sana sini, dah buka tingkap pun xnampak juga jalan keluarnya.. halau punya halau ale-ale dia menyorok tepi almari tak mau keluar..  agaknya takut punya pasal..ngehehehe.. risau la plak kn cicit tu bunuh diri ke ape celah almari tu.. hehehe.. halau bnyak kali pun xnak keluar jugak… tu yang bila nak tidur tu asyik teringat-ingat je dengan cicit tu.. tah hidup tah tidak.. sampai bawak ke mimpi cicit jadi ular.. ngeee… takut…


Assalamualaikum… (tak jawab dosa, klu jawab tanda sayang..kekeke..) gurau..
Selamat tengah malam semua… ngehehehe…ヒマワリヒマワリヒマワリ

Bersemangat betul malam ni sebabnya baru mandi… ait.. jangan marah yer… sekarang dah wangi… :)
Tiba-tiba memalam ni rasa nak mengarang pulak.. sebabnya tadi bercakap pasal ‘dosa ke cakap sayang-sayang dengan perempuan/lelaki ajnabi’ (bermesej).  Saya nak cakap banyak pun tak tau sangat... Tapi bagi saya, kalau perkataan tu mendatangkan perkara-perkara dan perasaan yang tak sepatutnya memang lah haram jadiknya.  Perkataan yang kita taip tu lagi lah merbahaya, mara bahaya dan mara linerビックリマーク.. hehehe…  sebabnya lagi feeling-feeling gitu kan.. nak cakap malu ye dak.. sms jela kata sayang..  kan dah muncul perasaan-perasaan yang tah pape tu..kn. . tepuk dada tanya iman kite.. tak gittue… sendiri tau… takyah tanya orang sebelah yg tak tau perasaan kite tu…kekeke…
.
Tapi kan…. Dalam buku Ustaz Idrus (Anda bertanya Ustaz Azhar Idrus menjawab berkenaan permasalahan semasa) dia tulis cengini….




Masak asam kurang cili betul lah itu orang… masuk kali ni dah berapa kali reset password FB..  agaknya perbuatan orang atau internet ni sendiri? Bila diterjah ke mail box, semua password ditukar waktu pagi antara pukul 1 dan 4 pagi.. setiap kali nak log in fesbuk mesti kena reset password.. sebabnya tak tau password yg ditukar tu.. tapi kan….. bukan ade menda apa pun kat FB tu.. kalau bukak pun bukan den online.. baca-baca sikit log out.. tapi yela.. tak baik la ceroboh hak orang lain… sesetengah perkara kan peribadi bagi kita.. nape nak ceroboh hak peribadi kita.. korang tak de perasaan ker? Huhk!

Kalau fb yang cenggitu pun boleh diceroboh, blog apetah lagi.. lagi la peribadi sebab kekadang kita ader buat jugak blog yg di private kan. ..kn kn…  T____T

Pius ader jugak check IP address email… dan location orang yang tukar password pius tu duduk area klang n maybe shah alam.. tapi tak dapat disah kan jugak.. yela, benda-benda macam ni takkan la kita leh tau detail.. mesti ada had nya. Kang susah pulak polis nanti sebab banyak kes.  Setakat ni tak jumpa lagilah IP locater yg bebetul leh kasi location dengan tepat. Klu ader.. kiranya sonang la nak check dekat mana / siapa yang hanta email dekat kita.. umah dok mana semua tahu… Ada juga yg dengan tepat detect lokasi kita, rumah kita semua.. tapi kalau IP tu bukan kita… takkan sesenang kita bleh tau kan..

Patutlah selama ni tertanya-tanya cmne polis leh tau saper yg sebarkan email-email / sesuatu yg buruk dekat internet.. siap kene tangkap lagi.. rupanya dorang boleh tengok dengan detail lokasi setiap org yang mnngirim tu.. hebat!  Kita tak boleh la.. tak power lagi..

Apa-apa pun korang tetap bersalah sebab ceroboh hak orang lain.. panggil polis baru tau!

Dah pukul satu pagi rupanya..  tadi g lunch + dinner + supper = merut muncit… ^_^” hari ni memang betul-betul punya cuti..  memang hari ni lepas kemas apa yg patut kita orang melepak depan tv..  layan ‘cinta thosai’.. muahahaha… layannnn… best-best.. lawak.. eh.. silap! Now dah masuk rabu ler..  kira semalam la kejadiannyer..

So, semalam duduk-duduk jer.. kunyah coklat2, buah-buah, kek-kek.. perabis hantaran dak awe.. ngeheheee… memang semua adalah malas nak masak semalam.. rehatkan badan.  Jadi malamnya babah ajak makan dekat kedai.. ku sangkakan kedai dekat2 rumah je, rupanya sampai ke K.l… sedap boleh tahan J Mak ada macam teruja sikit sebab terserempak dengan pelakon..kihkihkihhh… pelakon tu dah berumur dah.. agaknya lebih tua dari babah… makan dengan isteri dia..

Pukul 12 kita gerak balik tapi sebelum tu singgah dulu pekena durian.. kawan babah pun ader sekali dengan wife dia..

Cian bebear kne tinggal sensorang kat umah.. okay bebear.. caye dah balek :)


Meluk bebear.. ^_^" 

posing dulu....

CaK!!!
Saya n bebear nak tido dulu.. selamat malamドキドキ... zzzzZZZZZ 
Alhamdulillah.. selesai dah majlis tadi.. agak ramai jugak yang hadir. Oppss.. bukan pius yang tunang ye.. :p


Selamat bertunang Dak Awe:)


Perternakan ikan : segantang garam

(semalam,5/2/09) malam ni pg umah ila nak? ila nak balik rumah, mieza n tika nak ikut..

malam semalam aku tidur rumah ila, sebab esoknya nak pergi wat research etr, penternakan ikan lautt..


6/2/09


Dari dalam kereta, bau laut sudah mula memenuhi ruang udara.. rasa nyaman disusuli pandangan indah kampung2 dan sawah padi yang terbentang kuning. heheh.. sebab tengah musim menuai kot..kereta mula berhenti, kaki mula memijak tanah kampung milik nelayan. seorang pak cik kelihatan menungggu ketibaan kami, pak long.


'tu, hampa berani nek bot tu'? ayah ila menjuihkn bibir kearah deretan bot yg terletak dijeti.. masing-masing da mula risau.. 'nak gigil da ni kaki' kata mieza. rasa tak sabar nak menyusuri pokok-pokok paya bakau mula menerjah.. cantik..

Pagi itu indah seperti biasa
Tidur yang lena terhenti di sana
Layap kuyu masih tak terdaya
Bukalah tingkap mu
Curahkan cahaya…
Siapa yang sangka
Bila tiba masa kita
Untuk pergi selamanya
Takkan terduga
Jika saat ni
Tuhan tentukan
Aku lah orangnya…..

Assalamualaikum..
Terasa sejuk sangat pagi ni tapi tidak lah sesejuk hari sebelumnya. Dengan izinNYA saya berada di sini, Alhamdulillah. Rajin pula diri ni membuka laptop di awal pagi, selalunya jangan harap. Cuma kebetulan nak tutup laptop tadi  sebab dari malam lagi tidak ditutup. Jadi sebelum tutup tu kita layankan la dulu apa yang patut kan.. dah alang-alang tidak bertutup..
“Kita hanya mampu merancang dan Allah lah segala penentunya”
Ya, Kita hanya mampu merancang.. dan itulah yang terjadi kini.. Semoga dipermudahkan segala urusan yang susah, dan lembutkan lah hati-hati kami Ya Allah..
Hidup ini terlalu singkat untuk membenci, sesungguhnya diri juga punya kelemahan dan sudah pasti banyak kesilapan. Kesempatan yang ada ini, diri ini ingin memohon maaf pada semua yang pernah tersentuh hatinya kerana dek kata-kata, kelakuan dan sebagainya yang mengguris hati dan perasaan kalian. Juga yang menyebabkan kalian terluka fizikalnya.
Pada si dia juga saya mohon kemaafan kerana selalu berkasar sehingga melukakan hati. Saya bukanlah insan solehah yang dicari, tetapi jika ingin membimbing…  bimbing lah saya.  Jauh di sudut hati menuntut segala janji tetapi jika ITU lah suratan dan takdir Illahi, saya redha.  Doa saya moga Allah pertemukan jodoh yang baik untuk kamu dan diri saya juga.  
Powered by Blogger.