Assalamualaikum :) waalaikumusalam *jawab sendiri*

Sebenarnya saya sendiri tidak tahu entry apa yang ingin saya karang pada kali ini. Bila tidak menaip seakan banyak sungguh perkara yang ingin dikongsikan tetapi bila sahaja jari menyentuh papan kekunci *hehe* terus lenyap semuanya.Yang mana terlintas...

Insya Allah, 5 hari lagi kita semua akan bergerak ke tahun baru 2014. Alhamdulillah, 2013 tahun yang penuh dengan pengajaran serta ilmu. Saya yakin di setiap perjalanan suka dan duka saya tersimpan hikmah yang sangat besar. Seseorang pernah berkata pada saya.. "pandanglah pada hikmah, belajar daripadanya"... Sungguh, pandanglah pada hikmah.. belajar dari situ...

Sungguh, saya gembira dengan penghujung 2013 yang saya lalui.. :) Saya gembira Allah pertemukan saya dengan sahabat yang sentiasa mengingatkan saya.. dan saya rindu self programming :) saya rindu segala positivity yang saya dapat 2-3 bulan ni...

broga
saya rindu Puncak Broga..

saya rindu Ya Hanana.. 

 Allah, Saya rindu charity day di Putrajaya..

Awal tahun sinonim dengan AZAM baru, MATLAMAT baru tetapi saya masih dengan MATLAMAT saya yang satu, masih sama seperti dahulu. Cuma akan lebih diperkemaskan dalam MKB hujung bulan ni.

Akhir sekali.. perkongsian dari seorang rakan.. moga dapat manfaat.


Assalamualaikum :-)

Salam sejahtera pembuka kata, malam ini kita pakai kaca mata.  leerrrrr... 

Lama rasanya tidak mengupdate blog jika dibanding dengan sebelum ini... sekejap sekejap, buka blog. now, nak tulis tajuk pun malas. Nak menaip pun malas.. sekejap lagi tengah menaip, tidurrr...  semua dah campak ke mana...

Haa.. bai la.. negetip sangat entry ni.. hahaha..

nati ada idea nak menaip, baru up aktiviti.. banyak nak taip..

Raise your hand, Alhamdulillah....

Alhamdulillah, selesai millionaire day untuk malam ni :) Millionaire day lebih senang diringkaskan sebagai hari perkongsian dari mereka yang telah berjaya dalam bidang yang diceburi. Jika sebelum ini kita berkongsi pengalaman dan tip-tip berjaya dari Miss wani (Qatar airline) En. Solah ( tak ingat apa, yg berkaitan dengan kereta, restauran dan perniagaan lain), hari ini kami berpeluang mendengar sendiri pengalaman dan 'passport to success' yang dibentangkan sendiri oleh pengasas 5 best, Tuan Haji Azmi di rumahnya sendiri.  

Perkongsian yang sangat membuka minda dan menarik dari Tuan Haji Azmi, sangat memberi inspirasi. Alhamdulillah untuk ilmu yang diberi :-) Okay saya sharing sedikit ilmu yang saya dapat sebentar tadi.

Antara kunci kejayaan, PASSPORT TO SUCCESS adalah 

HIJRAH. SOLAT MALAM. PERBAIKI DALAMAN IAITU KEROHANIAN. TAKWA. QONAAH. WARAK. YAKIN.

Banyak input hari ni dan dari kebanyakkan perkongsian yang saya terima, kunci untuk berjaya adalah satu, kembali pada Allah S.W.T. Siapa yang memberi rezeki dan kekayaan itu? Renung-renungkan.

“Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan, dan diberikanNya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, niscaya Allah mencukupkan keperluannya.” (Surah At-Talaq ayat 2-3)

Semua orang dah tahu akan kunci rezeki ini, tetapi masih tidak bergerak ke arah itu. Terasa berat untuk buat. Jom sama-sama kita bangunkan hati kita yang masih tidur ini! Bermula dengan perkara-perkata kecil yang membawa kebaikan. Kuatkan hati! ESOK, ada benda baik akan berlaku, BESOK!

Banyak sungguh rezeki yang Allah beri pada malam ni. Ilmu, rakan, makan.. hehehe.. Sudahlah dapat ilmu, dijamu makan pulak. Alhamdulliah :-) 



Assalamualaikum :-) 


 Alhamdulillah, yeay yeay yeayyyy selesai hiking di Bukit Broga. Smile :-)
 
Seawal pukul 2.30 pagi, saya dan dua rakan yang lain bangun untuk bersiap. Malamnya memang saya tidak lena.. hati penuh excited memikirkan agenda pada pagi harinya. Walaupun ini kali kedua saya ke Broga hill tetapi saya tetap teruja mengenangkan tentativ yang telah di atur. Perkara yang tidak pernah saya lakukan dan ternanti-nanti.

Assalamualaikum :-)

Alhamdulillah, planner bulan 12 ini padat dengan aktiviti bermanfaat. Yeaaayyyy :-) Okay, saya sharing antara aktiviti saya bulan 12 ini dengan Yesclub Malaysia. 

1/12 - Sport evening
2/12 - It's my life , Puasa Perdana - malam
4/12 - Millionaire day - malam
5/12 - Bacaan Yaasin dan solat hajat - malam
6/12 - Movie Night @ International youuth centre,cheras - malam
7/12 - Charity carwash - Best! - pagi
8/12 - Charity visit

9/12 - it's my life
12/12 - bacaan yaasin dan solat hajat - malam
13/12 - Charity gathering
14/12 - Reach out!  - malam
15/12 - Bowling

17/12 - Derma darah, Talk Dr.Azizan
19/12 - Majlis berbuka puasa
22/12 - Yes Apprentice day/pagi & Ya Hanana@stadium Melawati,shah alam./malam

25/12 - Berkelah@ nogori sembilan
26/12 - Bacaan yaasin

Yeaaayyyyy.. tasaba tasaba.. Antara aktiviti menarik yang pius tunggu, charity carwash. Dimana dekat situ kita ramai-ramai akan memeriahkan suasana dengan membasuh kereta dan bermain air. ehem... hehehe.. charity carwash yg pertama kalinya sebelum ini sanngat menarik :-)  jadi tertunggu charity carwash 2.0 ini :-) . Jomm, basuh kereta sambil beramal.

Charity visit!!!! saya difahamkan kami akan ke rumah Orang-orang tua.

Reach out jugak saya lihat antara aktiviti yang menarik, dimana kita ramai-ramai akan bersama 'reach out ' mencari golongan gelandangan di malam hari sekitar ibu kota. dan menghulurkan bantuan makanan serta beberapa keperluan lain.  Oyeaahhh...

Dan antara event yang mengketaqkan lutut saya adalah derma darah. hikhikhik... sebab last derma lama dulu, sakit sangat.. sampai pitam. terus takut nak derma darah lagi.. hukhukhukk.. mindset tak betul :-) Ya Allah.. telan air liur. gulp! takpe, first time derma tak sakit :-)

22/12 ada Ya Hanana dekat Shah alam.. yeaayyy.. nak pergi nak pergi... Malam cinta Rasul :-) , Doa moga Allah lapangkan hari saya untuk pergi malam cinta Rasul ini :-) Ya Allah, saya nak pergiiiiii :-)

Ya Hanana Ya hanana...  heeeee.. senyum senyummmm.

Kalau ada aktiviti yang korang nak follow, bagitau je :-)  yesclub sentiasa ada rakan-rakan baru. Kami memang sentiasa berkenal-kenalan :)

Nantikan update dari piusss... nak pergi broga besok.. ehhh.. sekejap lagiii... brogaaa, saya datang lagi dengan misi berbeza! Nati updatee..

www.facebook.com/yesclubmalaysia

Assalamualaikum :)
Lama rasanya tidak mengadap blog, menaip.. memerah otak memikirkan ayat-ayat yang ingin disusun. hehe. Macam tipu ajer bunyinya.. 

Selepas bersenang hati dan bergembira dengan teater Musikal Super Mokh, ahadnya saya ke istana negara. Entah apa sebabnya, kami tersesat dan mengambil masa 2 jam untuk sampai ke istana negara. hehe. Ingatkan nak give up sahaja dan terus balik rumah, tapi akhirnya jalan terakhir yang kami pilih terus membawa kami ke istana negara. adoii.. susah gini tak tau jalan. Ok, sekarang dah tau caranya 
:-) 

Sepanjang perjalanan, saya rasa sangat ralat. Tadinya kelam kabut ke majlis kahwin seorang rakan, terus gerak ke istana negara. Entah hati saya seakan... "patutkah saya berasa sedemikian rupa?" ralat... Hikmah apa agaknya disebalik semua ini, pasti sesuatu yang amat besar untuk saya. 

Sesampai di istana,  hanya saya dan hidayah. Yang lain pastinya dah selesai lawatan. 
:-)  hehe.. takpe, kite jalan aja. Tapi tiadalah gambar dalam istana sebab tidak dibenarkan bergambar didalam sana. Hanya gambar di halaman luar sahaja lah. Itupun gambar saya ambil dari whatsapp yesclub. 

nati masuklah, sangat menarik! dalam istana pun ada apartment :) 

terakhir, gambar saya. lama tak tepek. hehe :)

Assalamualaikum :-)

Hari ini di bawah Yes Club Malaysia, pius berpeluang ke teater musikal Mokhtar Dahari 'Super Mokh' di Istana Budaya. Tak perlu dipersoalkan lagi, memang sangat best! First class rasanya.

Kalau tahu teater ni berkenaan Mokhtar Dahari dan best pulak tu, dah tentu pius invite seorang kawan yg sangat gila pada bola. Aishhh... Ingatkan apa dia Super Mokh ni, rupanya Mokhtar Dahari. Rasa menyesal tak sudah sebab tak bawa kawan... hehehe.

Kalau saya kata best tu, memang best lah! Jangan tanya lagi, pergi terus beli tiket :-)

Lakonan awie sebagai Mokhtar Dahari, saya rasa sangat berjaya. Ditambah watak-watak lain.. adoiii yaii.. berbaloi lah.

Banyak betul nilai-nilai yang dimasukkan.. tak kurang jugak lawak-lawak sampingan. Gelak besar saya dibuatnya. Tak peduli orang sebelah lagi.  Sedey juga ada bila mengenangkan sikap penonton iaitu kita yang hanya tahu mengkritik pemain bola. Betapa sokongan dan kata-kata positiv memainkan peranan penting dalam kehidupan kita. Peringatan, janganlah kita sesedap hati menilai dan mengkritik sesuatu tanpa kita tahu situasi yang sebenarnya. Siapa kita untuk menilai? sedang diri kita juga kita tidak tahu apa nilai dariNYA. Eee... emo pulaak. Semangat juang yang ditunjukkan begitu menaikkan semangat, seolah saya pulak nak masuk padang. sorakkan sama. hehe.

Banyak.. sangat banyak nilai yang ada..  Kisah Mokhtar Dahari.... uishh.. ni baru kisah Mokhtar Dahari, dah rasa best sangat.. belom masuk lagi kisah sahabat-sahabat Nabi yang hebat perjuangannya. Mesti lagi best lah. Hee. peace no war :-)

Nati saya update 'charity day nurqilan kasih viva palestine' . saya tunggu gambar. Takde gambar tak seronok nak bercerita :-)  heee. Tunggu kelapangan ye.

Assalamualaikum :-)

Hehe.. :-)  Terasa lama tak update blog. Moh la baca pasal yesclub kita ni. Eh, tengok gambar.. hehe, kita tak muh taip panjang-panjang :-)  Taip sikit je.

Gambar ni sepanjang majlis penyampaian sijil kepada peserta yes apprentice, charity day dan penyerahan cheque kepada pengelola rumah anak yatim sri kundang.
Mengikut kata Pak cik yang menguruskan rumah anak yatim tersebut, terbinanya rumah anak yatim ini bermula dari angan-angan beliau. Difahamkan juga, rumah tersebut baru sahaja ditubuhkan :-)

Kisah Rumah anak yatim sri kundang pernah keluar dalam surat khabar.

www.facebook.com/yesclubmalaysia

hukkkk...  nak gigi baru.. boleh ke gitu? hehe..  salah makan agaknya :-)  alaaa... takkan sebab sakit gigi je nak down.. kan..

Salah makan atau apa, dari semalam pening.. sampai bawa ke tidur.. asyik tersedar je sebab nak muntah.. hurmmmmmm... entah nape cite kat sini.

hurmm.. nak update pasal yesclub, tapi takde mood lagi... maaf.  share sikit dulu ye :-)

gambar semasa majlis penyerahan sijil yes apprentice, charity day dan juga penyerahan sumbangan kepada rumah anak yatim sri kundang.

nanti cerita lagi :-)

www.facebook.com/yesclubmalaysia

Assalamualaikum:-)  selamat malam.. selamat pagi.. hehehe.. dah pukul 1 kan...

Dah lama rasanya tak stay up buat kerja malam-malam sambil minum kopi.. ermm... nescafe 3 in 1 sebenarnya. hehe... Mulut kata kopi, tangan ambik nescafe. Sebenarnya sama je kan.. kedua duanya adalah kopi. Tapi kalau sebut kopi akan terbayang serbuk kopi. :-)

Tak pasti dengan diri sendiri hari ini, semacam negatif je. Mood jangan kata, kelaut barangkali. :-)

Dah lama rasanya pius tk menaip perihal aktiviti seharian. Apa ajer yang nak ditaipkan?

Charity day dah cerita pada entry lepas...

kisah hikmah juga sudah...

Yang tinggal saki baki penambah perisa :-)  hehe.. jangan marah.

okay, nescafe dah habis.. mata dah sedikit celik.. nyamuk semakin banyak.. itu tandanya kena cepat2 siapkan kerja. hehehe..

Ya Allah..

Ya Allah..

Ya Allah..

Assalamualaikum :-) 

Hehe, Alhamdulillah saya gembira hari ini. Tengok cermin pun nampak muka sendiri cantek jer. kakaka.. okay jangan marah saya. Bila kita happy, semua benda juga indah :-)

Harini selesai charity day 2.0  :-)  jap jap.. tengok cerita korea jap, sedey ni. Okay.. dah :-)  cerita korea sekarang dah mula ke arah yang lebih baik. Sudah mula mengikut jejak langkah jepun. Menerapkan cerita-cerita berunsurkan kekeluargaan, semangat belajar etc. Lagi menarik berbanding cerita cinta semata. eheh.

Okay, tamat iklan.

Harini, memang niat saya lepas habis charity sales petangnya nak ke taman kepong. Main rollerblade. Rewards untuk diri sendiri kononnya.. hehe .. lagipun rasa macam lama tak main, ngindu saya. Banyak faedahnya rollerblade ni, selain riadah.. kita latih diri untuk lebih berkeyakinan, macam mana nak face orang ramai saat kita jatuh... latih diri untuk jadi lebih berani.. macam mana nak bangun balik lepas jatuh... cuba dan cuba lagi sampai boleh :-)  Saya masih lagi tak tahu cara untuk brake/berhenti... jadi saya dapatkan pokok dan tiang untuk berhenti.. hahaha.. tak pun perlahankan saja.

Tapi.... tak kesampaian hajat saya nak main rollerblade hari ni....

Balik dari charity day, saya rehat sekejap duduk depan tv. Dalam pukul 4 saya terlena.. tak tahan daaaa.. terus masuk bilik tidur. Terjaga jer dari tidur dah pukul 5.30.. huhuuuu... siap-siap semua, 6.30 sampai rumah dayah. Hujan dah mula rintik. Tapi saya tetap juga nak keluar. Dalam perjalanan hujan semakin lebat :-)  Sah sah tak dapat main rollerblade.... sedey.. takpe la.. bukan hari saya.

Saya bawa dayah ke mall je. Katanya ada booth thailand.. boleh duduk makan toomsam ke kerabu mangga ke. hehe..  gembirakan hati sikit.

Dan... jeng jeng jenggg.... 

Masa nak parking kereta.... saya jumpaaa... haaaa... sambung besok... hehehe... masa nak parking, macam biasa saya akan buka tingkap sebab nak tengok tayar.. dan saya terpandang....

to be continue...

hahaha.. saya jumpa note purple..  RM100... wehh.. seratus tau atas lantai.. kalau saya kaya memang tk pandang da.. hehehe...

"dayah... ada seratus dekat lantai.. eh.. ada lagi RM50 dekat belakang sana"

haa.. duit bersepah., apa ni? nak kasik saya ke? hehe...

suruh dayah ambik... sebab tk tahu siapa owner dia, decide masuk je la tabung mana-mana... tapi bila fikir logik.. duit tu dekat dengan kereta sebelah. kemungkinan duit tu datang dari situ. cermin depan, masih basah.. menunjukkan kereta sebelah baru sahaja sampai. Sebab kan duit tu baru je jatuh jadi tiada orang yang perasan.

"nak tanya mak aku ke nak tanya kawan"  tanya dayah.

"mak"

Akhirnya kita org decide tinggalkan mesej dekat kereta sebelah....

"Encik/Cik, jika ada kehilangan barang sila hubungi kami...."

Kita orang takde lah tulis duit.. cuma mention barang sahaja...  buatnya duit tu sahaja owner tu ada, buatnyer dia betul-betul nak guna duit.. mcm mana..

okay.. kalau dia tk telefon, kita masuk la tabung mana-mana.

tengah sedap makan laksa dan kerabu mangga, telefon berbunyi..

"hello.. emm.. cik ke yang tinggalkan nota dekat kereta saya?"

"ye saya"

"emm.. saya ada hilang barang..tapi tak tahulah"

"barang apa?" tanya saya.

"cash"

"cash?? berapa?" ewahh..

"RM150"

tepat gitu! dah terang lagilah nyata... kan... betul teori saya :-)

Datanglah diaa... menggigil badan dia, sejuk..

"haa.. menggigil badan saya"

kalau da ckp macam tu, mmg  nk gunalah duit tu.. penting la tu...

Alhamdulillah.. lagi sekali.. saya dan dayah speechless... Aturan Allah sangat cantik :-)  hadiah ni lagi better dari rollerblade..gembira saya dan dayah :-)  Diam.. memikirkan hikmah disebalik tak dapat main rollerblade hari ni.. heee..

Allahu Akhbar , Subhanallah. Cantik kan aturanNYA :-)

Assalamualaikum, Selamat pagi.

Awal saya celik hari ini, Alhamdulillah :-)  sebenarnya saya tertanya-tanya kenapa Allah celikkan saya seawal waktu ini. Segar bugar *wujud ke ayat ni?* ... hehe.. saya mencari apakah hikmah disebalik semua ini. Ehem ehem ehem, sebenarnya saya terjaga sejak dari 2 pagi tadi dan berlanjutan tidak lena sehingga sekarang.. mungkin... mungkin.. sebab suara kakak saya yang sedang asyik berborak dengan suami beliau. mungkin...

Dalam jam 4 lebih saya terjaga, segar tak dapat lelapkan mata. Selalunya waktu sebegini saya masih dibuai mimpi. Akibat tidak lena, pejam pejam celik.. hendak atau tidak terpasanglah akan telinga saya ini akan perbualan kakak dan juga abang ipar. Entah kenapa saya rasa ianya sesuatu yang indah. Dalam tak sedar, hati saya tersenyum. hati tau... hehe... owhh.. dorang borak pasal saya.. amboiiii... hehe.. terfikir saya, 'owh, diri saya juga boleh menjadi bahan kegembiraan untuk orang lain'

Terus saya teringat...

"dalam kesusahan ada kemudahan"

Apa kaitannya?  hehehe..  takpe, lupakan kisah saya tak boleh tidur tadi. Saya nak sharing something ni, rezeki readers :-)

Semalam saya ke satu majlis, aktiviti rutin saya kini pada waktu malam. Kebiasaannya saya berdua dengan rakan saya. Tetapi malam smlm sangat special, saya turun bertiga ke arah parking. Selepas bayar parking di mesin autopay, kita orang berpisah kearah kereta masing-masing. Dimana saya berdua dengan rakan saya naik satu kereta dan seorang lagi sendirian.

Selepas hai hai bai bai, masuk sahaja kereta terus saya berborak dengan rakan disebelah perihal rutin saya pada hari ini. Enjin sudah hidup tapi masih tidak tergerak lagi. Habis sesi bercerita, saya mula turunkan handbrake, niat nak mulakan perjalanan pulang. dan.....

saya lupa di mana saya letak tiket saya tadi.. Allah, kenapa saya lupa... mulalah kami berdua mencari.. di dalam bag, di celah helaian buku, di bawah seat, di celah-celah pintu. tiadaaaa....  tapi hati saya terasa tiket tu masih ada dlm kereta.

kawan saya cadangkan untuk kembali ke mesin autopay tadi, kot-kot lupa nak ambik atau tercicir. Sesampai di mesin tadi, saya suruh rakan saya tengokkan... keluar sahaja kereta...

"fairuz.. ada bag orang" beritahu kawan saya sambil tinjau-tinjau sekitar mesin tadi.

"eh.. ambik ambik ambik" saya tanpa fikir panjang, suruh aja dia kutip barang tersebut. Niat boleh pulangkan nati pada tuannya.

tiket tiada...

"cuba check bag tu"

Subhanallah... rupanya tu purse milik rakan saya tadi. Ehhhhhh....

Saya park kereta saya tepi autopay tadi, keluar kereta... check balik barang-barang dalam bag saya dan Allah gerakkan hati saya untuk check purse saya. Ya Allah, tiket tu dalam purse. Saya sendiri tak ingat berbuat demikian. Bila masa saya letak? selalunya saya letak di tepi radio atau di atas riba.

Ya Allah.. Setiap perkara itu ada hikmahnya. Kenapa Allah lenyapkan sekejap ingatan saya, dan kembalikan semula. kenapa Allah gerakkan kami ke mesin autopay semula. Ya Allah...

Allah nak jumpakan kami dengan purse kawan saya tadi. Selepas jumpa purse kawan saya, tiket pun dijumpa sama. Cantiknya susunan Allah S.W.T

Baru sebentar tadi kami sharing pasal HIKMAH.. dan kami betul-betul dapat pelajarannya hari ini. Tak terkata saya.. masing-masing mendiamkan diri.. fikir akan kejadian yang baru terjadi. Setiap perkara ada hikmah disebaliknya. ada pelajaran, ada pengajaran yang tersembunyi. :-)

Sampai saja rumah terus saya khabarkan pada empunya purse. Hehehehe.. dia sendiri tak sedar purse dia berada dalam tangan saya. kelu. Macam mana boleh berada di tangan saya. Saja saya cerita dulu kejadiannya.. dia sendiri tertanya siapa empunya purse yg saya jumpa tu. haaa.. bila saya tulis je nombor ic dia... terus..

"weh!!! 2 ic aku! beg apa?"

"purse putih, sila check confirm takde" hehe

terkelu dia, tak tau nak kata apa.

Kan... Allah nak suruh saya pergi ambik dulu purse tu baru boleh balik. hehehe.  Semua ni menguatkan lagi hati saya. Pengajaran buat saya. pelajaran buat saya.. saya sharing dengan anda semua :-)  mungkin kecil sahaja peristiwa ni.. bagi saya dan rakan.. pelajaran yang sangat besar. Alhamdulillah.

Alhamdulillah, semalam 13 oktober telah berlangsungnya jualan amal anjuran YES CLUB MALAYSIA (www.facebook.com/yesclubmalaysia) dibawah program YES APPRENTICE DAY bertempat di Bestari de' kota, kota damansara. Tempat yang sebelum ini sunyi dan sepi kini dipenuhi dengan ahli-ahli yes club yang happening jesteru memeriahkan suasana.

Ini pengalaman kali kedua buat saya dalam menjalankan aktiviti jualan amal dan pengalaman ini tentunya berharga buat saya. Pada jualan amal pertama sebelum ini, saya banyak bertindak mendiamkan diri dan duduk di bahagian belakang membantu apa yang patut. Tetapi untuk program kali ini, setiap ahli yesclub perlu menjadi ketua pada group masing-masing. Dimana setiap ketua perlu mencari 3 rakan untuk menjayakan booth masing-masing. Dan disinilah banyak yang saya pelajari. Saya perlu membuat semua perkara yang tidak saya lakukan sebelum ini, saya perlu kehadapan bercakap dengan orang. Dimana sebelum ini, itulah perkara yang tidak saya gemari.

Cuba tengok pada tajuk, gembira kan :-)  Tipu!  sbenarnya saya teramat sedey.. sedey serta luluh hati saya. Pada event kali ini saya bertindak sebagai ketua kepada group saya dan saya sendiri berpeluang mengatur dan membuat keputusan. Pada malam jumaat, saya menerima banyak barangan terpakai yang diderma oleh kawan kepada kawan saya. Waktu tu hati saya gembira sangat melihat kotak-kotak serta bag yang ada. Banyak! tak perlu saya risau lagi mencari barangan terpakai. Gembira dengan bantuan yg dihulurkan rakan saya. Sanggup ke rumah rakan-rakan ke sana kesitu ke shah alam membantu saya mengumpulkan barang yg diderma.

Malam itu juga saya dan rakan saya (ketua group lain) memunggah barangan yang ada. Dari satu bag ke satu bag, dari kotak ke kotak... hati saya semakin luluh, bertambah sayu. saya sedey melihat beberapa bag yang begitu menghampakan saya. Terfikir saya sejenak 'barangan terpakai ataupun sampah?' mungkin agak keras bunyinya tapi itulah hakikat yaang perlu saya nyatakan. Bayangkan jika saya serah terus barangan tersebut ke rumah anak-anak yatim.. macam mana perasaan mereka menerima barangan yang selayaknya dijadikan sampah? dengan seluar kecik koyak pulak tu.. siapa yang nak pakai? jika kita sendiri tidak sanggup memakainya, inikan pula org lain. Buang sajalah! Ingat rumah anak yatim ni ladang dan tong sampah anda kah???

"andai bersedekah barang, biarlah ia senang digunakan oleh penerima. Jangan bersedekah barangan yang kita dan penerima malu untuk menggunakannya"

"sunat ,menderma perkara yang disukai penderma dan yang menerima. Tidak kira sama ada jumlahnya sedikit atau banyak"

Nasib program kali ini adalah jualan amal, maka perlu di audit dulu barangan yang ingin dijual. duit dari hasil jualan dapat digunakan untuk membeli keperluan yang sepatutnya.

Dalam saya sedey, ada juga yang mengubat luka. Subhanallah, satu plastik tudung labuh yang dijaga rapi dan bersih. Ya Allah bagaimanalah rupa penderma ini? pastinya sebersih dan secantik barangan yg didermakan. Jubah-jubah juga banyak yang elok. Kalau saya ini adalah dipihak yang menerima bantuan, pasti gembira hati saya melihat pakaian2 yang elok dan baik untuk digunakan.

Alhamdulillah, ini juga pelajaran buat saya. Pelajaran yang amat bermakna. Insya Allah minggu depan akan berlangsung lagi jualan amal ini. Ada lagi pakaian yang baik-baik tapi tk dapat saya bawa semalam. kereta penuhhh... hehehe..

Ini pengalaman yg menyeronokkan buat saya malah ahli keluarga saya juga turut serta membantu saya mengasingkan pakaian. dah macam ladang baju ruang tamu rumah saya. hahaha. lupa nak ambik gambar. next time saya ambik ok.  balik sahaja dari jualan amal, keluarga saya excited nak tahu macam mana jualan. berhasil atau tidak. gembira saya tengok! excited dengar saya cerita. Allahu Akhbar, gembira hati saya tengok keluarga saya :-) 

Pilihlah yang terbaik!

Kita sering mendengar ungkapan 'pilihan di tangan kita' serta 'kita berhak memilih'. Ya, itulah kebenarannya. Pilihan di tangan kita! tetapi pilihan yang sebagai mana yang ingin kita pilih? Adakah pilihan yang merosakkan diri serta membawa kita jauh dari bayangan diri serta terumbang ambing tanpa haluan yang betul? Itukah pilihan kita? 

Saban hari tanpa sedar kita mensabotaj diri sendiri tidak kira dari segi pemikiran, perasaan, percakapan serta kelakuan. Sedarkah kita apa sahaja yang kita lakukan menentukan siapa kita di masa hadapan? Malah sekecil-kecil kelakuan juga bakal memberi kesan kepada kehidupan kita, bakal membentuk tabiat kita serta membentuk diri kita. 

Adakah kita pasti laluan hasil dari pilihan kita dahulu membawa kita ke tanah yang subur tiada lopak juga lumpur. Masihkah kita berdiri di tanah lama? sedar akan kekotorannya tapi diri masih tidak mahu berganjak membersih dan menghiasinya. Sampai bila kita mahu membiarkan diri kita berlumut setiap masa? tidak lemaskah kita?

Ya, pilihan di tangan kita dan kita berhak merancang perjalanan yang ingin kita lalui setiap masa. Itulah pilihan saya dahulu dan saya sedikit pun tidak menyesal dengan pilihan itu, kerana Allah pertemukan saya dengan pilihan yang lebih baik sewaktu saya melaluinya. Yakin setiap perkara ada hikmahnya. Itulah pengajaran yang diberi Allah pada setiap manusia. 'Pengalaman yang mendewasakan'. Semestinya pengajaran yang berguna dan boleh digunakan. Syukur itu hanyalah perjalanan dan bukan pengakhiran. Jika dulu di jalan yang salah, maka betulkan lah. tiada istilah lambat, yang penting usaha memperbaikinya.

Itulah yang saya lakukan sekarang, memperbaiki dari hari ke hari. Berusaha meninggalkan tabiat lama serta mencipta tabiat baru yang lebih berguna. Harus saya beristiqamah melakukannya dan dengan bantuanNYA saya terus berada di samping rakan-rakan dari YESCLUB MALAYSIA yang berterusan memberi sokongan super positiv setiap masa. Tiada tempat setanding YESCLUB yang sentiasa mendorong dan menyokong ahlinya.

Ya, ramai yamg masih tidak tahu akan kewujudan badan NGO ini yang membantu anak muda keluar dari kehidupan biasa kepada kehidupan luar biasa. Dengan fokus utama melahirkan generasi muda kaya, berjaya serta pemurah yang bermula dari 'personal development'. Yesclub juga bertindak menyediakan environment super positif di kalangan ahlinya yang sekaligus membantu dalam memperbaiki diri serta membina potensi diri yang jauh ditinggalkan atau mungkin tidak disedari.

Bangunlah! kita bakal memimpin negara satu hari nanti dan pastinya pimpinan yang berjaya dari pemimpin yang berjaya juga. Pemimpin yang berjaya adalah pemimpin yang dapat memimpin dirinya sendiri. Ayuh perbaiki diri kita dari sekarang. Lupakan tabiat lama yang melalaikan, buang kehidupan gembira yang merosakkan jiwa. Ayuh pilih YESCLUB MALAYSIA


www.facebook.com/yesclubmalaysia





Ecewahh.. Ini bukan statement nak up kan pakwe atau kekasih hati ye.. Idokk.. Ini statement nak up kan lelaki bergelar ayah :)

Harini lepas klass terus hantar hidayah balik rumah, sambil tu terkonar pulak dekat area perumahan bukit botak. Korang tau tak isu Bukit botak? :) hehe.. Di situlah tempat pius waktu kecil dahulu. Kampung Sri Cendana :)

Terkezut tengok keadaan bukit botak yang berkeadaan seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Haha.. Complicated sangat aihh.. Maksudnya dah naik perumahan baru sepatern ajer mengantikan rumah setinggan suatu ketika dahulu. Macam.. Tak percayaaa... (Complicated jugak!)

Ow ye.. Dah melalut dah ni :p

Masuk je rumah nampak babah tengah berusaha naikkan rangka dinding untuk bilik. Sensorang buat. Tengok teraturnya babah buat kerja seorang diri. Kalau pius buat dah tentu perlukan pertolongan tapi bila lihat babah buat seorang diri.. Baru nampak cara dia bekerja. Macam mana dia create 'pertolongan/bantuan' gunakan tool yang ada. Terus terasa.. Huaaahhh.. Teraturnya :) Detailnya :)


Sent by pius meh..

Huahhhh... Letihhhh.. Letih carik parking.. Huahahaha.. Bukan letih main bowling. Kikikikih.. Carik parking tak jumpa. Tu ler, besar noh ou ni. Letih oden mencarinyer.

Dah bertahun tak main bowling, kelongkang perginya. Hehehe. Naseb ashrie ajar skill-skill main bowling, oyeahhh dapat jugaklah score. Klakarr :) tengok gelagat orang lain pun lawak.. Eksyen lebih bola kelaut gak.. Hahaha... Bagus-bagus, tenaga itu perlu :) dalam senarai dah tentulah pius ranking bawah. Hikhikkkk..

Lepas bowling, terus ke Rasta ttdi. Disitulah bermulanya pencarian mencari kereta. Huahhh.. Besarnya ou ni, tak tau. Akhirnya jumpa jugak kereta. Heeeeeeeeeee.

Ramai sebenarnya, sampai hujuuuuung meja tapi almaklumlah, camera pius ni.. Ehem ehem katanya nya :)

Hurm..bila dalam keadaan macam ni terus terasa Ngindu dekat kalian semua. Waktu kita belajar jarang dapat peluang macam ni. Harap kalian semua sihat-sihat, dan doa pius.. Moga Allah tabahkan hati kalian dikala susah dan jadikan kalian orang yang bersyukur dikala senang. Rindu kalian semua!


Sent by pius meh..
Assalamualaikum :)

Hari ni nak main bowling :) yeahhh. Ehem ehem. Sopankan diri, duduk simpuh.

seronokkan jumpa kawan-kawan yang positif. Kita turut terasa positif, terkesan sehingga mood diri terus naik ke hijau. Bahagia :)

Semalam ada majlis bacaan yaasin serta sedikit tazkirah berkaitan surah Al-Waqiah, Ar-Rahman dan Al-mulk.
Best nyerr YESCLUB! www.facebook.com/yesclub13


Sent by pius meh..
Assalamualaikum :)

Seminggu telah berlalu namun baru hari ini baru berperasaan ingin berkongsi. Banyak input berguna yang pius dapat sepanjang perjalanan yang pius pilih ini dan harap dapat kongsikan dengan siapa-siapa sahaja yang sudi. Tak mahu input-input berguna tadi berlalu begitu sahaja, sekejap ingat sekejap lupa.Terima atau tidak itu lain cerita. Yang penting niat untuk berkongsi perkara baik.

Pius ni selalu bila pandang sesuatu mesti terdetik "apa yang bakal aku dapat?" kalau aku buat sekian sekian perkara apa yang aku dapat? Selalu ada fikiran macam ini. Selalu fikir apa orang beri sampai lupa nak tanya apa aku beri pada orang. Dalam kepala "apa aku bakal dapat?"

Then, suatu hari fikiran pius telah diubah dengan hanya satu ayat "Pikir apa kita nak sumbang pada orang, bukan fikir apa kita dapat" lebih kurang begitu ye. Setiap kali jumpa orang terus masukkan niat "apa aku nak sumbang dekat orang depan aku ni?" Tangan yang memberikan lebih baik daripada yang menerima.


Memberi tanpa syarat
Sumbang sumbang sumbang. sekarang nak betulkan niat sumbang sumbang sumbang tanpa mengharapkan balasan. Pernah tak korang bela kucing? atau paling tidak pun memberi makan pada kucing? Selalu kan lepas kita beri makan kepada kucing, kita main-main kejap, belai-belai dia tanda kita sayang akan haiwan tu. Dah puas hati, terus kita berlalu dengan senyuman lebar ke pipi. Pernah tak kita mengharap kucing tu membalas perbuatan kita selama kita memberi dia makan?  Pernah tak kita harap kucing tu akan tangkapkan tikus untuk kita selepas itu sebab dah penat beri dia makan? Kucing tu sikit pun tak reti bercakap apatah lagi nak cakap terima kasih pada kita tapi kita still jugak beri dia makan. Still jugak belikan makanan kucing bila kehabisan. 

Itulah yang cuba pius buat.. sumbang sumbang sumbang tanpa mengharap balasan. Siapa yang bela kucing tu, untung tau :) Nak buang semua sel negative dalam badan bukan senang, tambah-tambah dah berkarat sebab lama sangat. Jadi praktislah dengan memberi makan pada kucing.. Hehehe... praktis buat perkara kecil-kecil dulu seperti bukakan pintu untuk orang, tumpangkan orang yang satu jalan dengan kita. Macam-macam boleh buat.. angkat sampah buangkan dalam tong sampah. Simple kan.. Ni, nak angkat sampah pun pikir 'aku dapat apa tolong kutip sampah KECIL tu?" gitu... hehehe

"Macam mana kita buat sesuatu perkara, macam tulah kita buat semua perkara"

Mungkin korang tak paham apa pius sampaikan sebab pius mengaku, pius bukanlah penyampai yang baik. Atau mungkin kita paham tapi tak laksanakan. kan.

RESET MINDA : FIKIR APA KITA NAK SUMBANG PADA ORANG, BUKAN FIKIR APA KITA DAPAT DARI ORANG.

Sumbanglah apa sahaja: DUIT, TENAGA, ILMU , apa-apa sahaja asalkan memberi MANFAAT PADA ORANG TERSEBUT walaupun kecil sumbangan kita.


SUMBANG SUMBANG SUMBANG



Assalamualaikum

Ewah tajuknya (entah betul atau tidak ejaan).. Lama rasa tak menjenggah blog. Terasa diri sangat sibuk walhal dot dot dot setiap masa. Hehe.. Sementara nak lelap mata ambil masa update sekejap. Alhamdulillah selesai majlis akad nikah dak ani (kakak). Diri pulak terasa semakin sibuk dengan aktiviti, baru seminggu lebih tapi terasa macam sebulan duduk di rumah. Rasa lambat betul masa berlalu padahal sehari masih kekal 24jam seperti selalu. Rasa macam perkara baik! Sebelum ini seminggu terasa seperti 2 hari. Hidup tiada tujuan gitulah :p

Siang tadi sempat ke open house bersama dayah. Alhamdulillah, jumpa juga elin. Perut confirm double triple big dari biasa. Walaupun hakikatnya hanya makan laksa, satay dan mee kari.. Hanya.. 2 rumah laaa.. Kira okay la kan.. Hehehe...

Rumah masih lagi tidak kemas sehabisnya. Dapat clearkan pinggan mangkuk pun dah terasa lega sangat. Entah kenapa kawasan sini selalu ajer air takde/ kecik time petang ke malam. Gagahkan jugak basuh pinggan walaupun air kecik. Susahkan air tiada time kenduri.

Heeeee dah masuk september kan.. Heeeeheeee... Pius sebenarnya di persimpangan antara dua laluan. Sebenarnya masih terasa was-was dengan laluan yang pius pilih ni tapi teruskan jugak melangkah sebab dah terasa sedikit kebaikannya dari segi improvement diri. Sekarang ni masih dalam mood 'self programing' dimana pius rasa inilah perkara yang harus di buat oleh setiap orang. Cekalkan hati terus usaha. Mungkin korang sendiri bingung dengan penulisan pius.. Kan.. Xpelah next next next time cerita lebih detail. Bila tu tak tahulah. Rasa tiada perasaan nak mengadap pc/laptop untuk mengarang lebih detail. Sekadar taip di handphone. Tablet pula agak mengecewakan. Hurm :) harap dan berdoa Allah bawa pius ke jalan yang baik. Jalan yang membawa kebaikan di dunia mahupun akhirat. Aminn...

Dan sekarang? Mahu tidur la :) di dalam khemah beratapkan bintang berkelipan di angkasa. that's my dream. Ngehehe.. Cuma belum nyata lagi.. Akan datang!! yeahhh.. Buat masa sekarang khemah kelambu bertemankan bintang-bintang di syiling (glow in the dark) hahahaha. Admire journey zahariz :) the beauty of nature :) Subhanallah!

Selamat malam.. Atau mungkin selamat pagi semua!!!


Sent by pius meh..

Assalamualaikum :)

Lama rasa tak update blog walhal baru sahaja post entry beberapa hari lepas. Banyak sebenarnya perkara yang fairuz nak share dekat sini, cuma masanya belum sesuai sebab fairuz sendiri belum feel lagi perkara yang hendak dikongsi.

Untuk teruskan usaha dan niat yang tercipta, harus berada di tempat dan di sisi orang yang tepat. Ya Allah tempatkan aku ditempat yang betul. Aminn...

Malam ni join dayah and ahli yesclub main badminton di Lee chong wei sport arena. Waa.. Bila kali terakhir main badminton dan bersukan? Seriusly tak ingat. Heeee :) terus terasa aktif.

Memang terasa lain sangat berada di kalangan ahli yesclub. Kalau tempat ni yang terbaik buat aku, aku doa mohon Allah terus kekalkan aku dekat sini.

Berbalik pada badminton.. Bestnyerrrrrr.. Rasa tak pernah seaktif ini. Peluh peluh peluh... Best! Hikhik.. Next next time kita share benda bermanfaat pulak ye.


Sent by pius meh..
Assalamualaikum :)

Korang pernah tak ada perasaan 'tidak bernilai'? Pernah tak? Itulah yang aku rasa sekarang. Rasa diri tidak bernilai. 2, 3 hari ni pemikiran aku seolah-olah dibasuh, dibasuh, dibasuh... Tapi rasa tak bersih. Korang tau benda tu kotor.. tapi tak bertindak.

#jadi silalah paksa diri
Sent by pius meh..
Assalamualaikum

Yeahh dengan jayanya aku sampai ke Publika tanpa sesat! Haa.. Puas hati aku. 90% tengok signboard. No more gps-gps.. Tngok gps, jalan tak tengok, sampai bila nak kenal jalan. Jangan bergantung kat gps sahaja. Apa guna signboard kiri kanan.. Ye tak? Percaya diri sendiri.

Semalam Alhamdulillah, tak sesat.

Dan... Dan... Aku join lah aktiviti dayah. Aku tak tau macam mana nak story kat korang. Aku sendiri pun tertanya-tanya kenapa aku dekat situ. First aku jumpa nida dan dibawak masuk ke tempat treatment. Aku macam... Hurm... Tertanya-tanya.. Treatment apa ni? Duduk atas kerusi beralaskan alat apa tak tahu, semacam .. Ahhhh... Tak tau la nak explain. Gambar pulak takde nak tunjuk kat korang. Mesti korang pun tertanya-tanya apalah yang aku merepek ni... Takpe, nanti aku ambik gambar tempat treatment tu, smalam aku segan nak ambik gambar.

Sambil duduk buat treatment tu aku tunggu dayah. Ada beberapa orang masuk duduk buat treatment jugak. Muka dorang sangat sangat sangat nampak bersih. Seriusly! Muka dorang nampak bersih ajer dan kebanyakkan dari dorang akan senyum selebar mungkin. Seolah-olah dorang nak senyum sehabis mungkin, sampai telinga dan dorang semua sangat positif. Cakap benda-benda yang menaikkan semangat positif dalam diri. Adehhh.. Aku tak tau la nak terang cmner.. Tempat apa ni? Aku conpius la.

Esok esok aku update aktiviti ni dekat korang.

Ni dah pening..


Sent by pius meh..
Bai ebeli badi.. Belom apa-apa dah ucap selamat tinggal eh. 

Harini last day aku di sini sebagai landscape designer *sangat* huhu.. janganlah korang merperkotak-katikan aku yang kecil ni. hahaha.. Walaupun lari sedikit bidang tapi masih dalam kategori design kan.. Aku boleh bawak kerja ni cuma aku tak minat la nak belajar bahagian construction. Banyak ajer alasan yer..  Selama berada dekat sini banyak yang aku belajar. Cuma bahagian construction tu tak sempat nak belajar la.. hahaha.. balajar sikit-sikit jela bab tu.

So, last day iaitu harini.. aku, bos dan opismate lunch dekat giza. Aku pilih makan di Absolutely Thai sebab perut ni dah berkeroncong sangat nak makan nasik. Kalau makan kat italian ke barat ke jadah omputih tu, mesti tiada nasi. Aku lapar nasik..  Ingat nak makan japanese food tapi risau pulak opismate tak makan, jadi buat pilihan selamat jela. 

bos cedukkan lauk :)
Kadang-kadang aku malu jugak dengan bos aku ni, selalu aku pergi meeting dekat puchong, singgah makan dekat tecso. Dia ceduk lauk.. dia ambik makanan kat kaunter.. aku relax je tunggu dia bawak makanan ke meja. Dah macam tuan puteri. Setengah tempatkan kena order dekat kaunter, ambik makanan dekat kaunter. Aku tak tau la kalau semua bos macam ni. Rasa macam anak-anak ajer.

Dan.. makanan dekat Absolutely Thai ni memang sedap! Sambil makan, sambil menangis. Hahaha.. pedas! tapi sedap.

last seat
Semakan terakhir!
Harini last day kerja aku disemak. Hurmm, sedey la pulak. Nati nak holiday oversea ajaklah saya sekaliiii.. huhuuuu.. Kalau pergi korea laaaaaaa.. yekkk.. hahahaha... tahun lepaskan tak sempat gi korea, gi singapore jer. Mana tahu kot-kot tahun depan nak gi korea... ajak ahhhh, ajak ahhh... kuikuikuii...

So, last day...

Bulan depan baru start kursus, so sementara tu aku nak rehat-rehat jap, main game bebanyak then baru buat perkara yang tertangguh selama ni. Rumah pun buzy jugak rasanya, ada majlis nikah hujung bulan ni. So, pepaham jela omak den.. buzy mengemas. Oden pun kena gak la nolong. Untung la korang semuaaaa... korang kawen aku adaaaa... time aku nanti... entah siapalah yang adooo... buat pulak semua pregnant kan.. hahaha.. Alhamdulillah...

Tu jela cerita last day.

Malam ni ke Publika lagi sekali. Join event dayah. Cakap pasal Publika, semalam aku sesat entah mana-mana, padahal dah berapa kali pergi publika tu. Benci betul! Lain kali kalau orang bawak tu, tengok-tengok la jalan yer, jangan mengelamun berangan ajer kerja. Kesudahnya kemudian hari sendiri tak tahu pergi.. sob sob sob.. Aku dari subang terus ke duta, dah sampai istana dah pun sekali terlepas simpang.. aku pusing kemana tak tau.. hahaha.. sedeyyyy... sampai ke mid valley la.. adehh.. nama ajer duduk sini. Pening aku jalan kl.

'Dah la dayah, korang join la, aku give upppppp'

Dalam-dalam dok give up tu, aku carik jugak jalan duta dan akhirnya sampai jugak Publika. Tapi dah lambat laa.. malas dah la aku.. kol dayah tak angkat. Siap kau harini dayah... so, balik rumah jela.. singgah giant beli makanan nak mencekik akibat stress carik jalan sampai pusing-pusing. Tapi kalau dari selayang, aku tau ajer jalan.. Sebab dah biasa pergi stadium hoki dan station bas duta tu. Confident jer.

Sabtu ahad pulak join As dekat seri kembangan, pun pernah sesat dekat sini. Harap-harap tak la yer sebab event ni berbayar.. eh eh.. pepaham la kalau dah bayorr.. rugilah jawapnya kalau tak sampai.. hahaha. Saja aku penuhkan planner.. aku kan suka membizikan diri.. percayaalahhh...



Dah macam takde tajuk lain ajer kan.. hehee *nak senyum pun dah malas dah sekarang* rasa macam letih ajer. Lepas-lepas raya ni banyak pulak orang kawen. Yang bertunang pun banyak jugak. Sabtu baru ni, kawan aku bertunang tapi tak dapat pergi sebab rumah aku sendiri ada majlis kakak bertunang. Tengok keyword dah naik pasal kawen. Tips jumpa bakal mak mertua. Alahaaiii.. nebes sangat ke korang nak jumpa bakal mak mertua ni? Siap nak carik tip-tip lagi.. hehehe..  Sampai masa nanti tau la yer nebes tak nebes. Cakap sekarang boleh la kan... berani la yer..


Aku pun takde apa sebenarnya nak update, tu yang saje up pasal keyword. Macam dah ketiadaan modal nak update. rasa macam banyak je benda nak share tapi bila pikir-pikir balik macam tak patut dishare pulak. Jadi simpan jela buat pekasam. Tulis-tulis kosong jela. Malam ni dayah ajak pergi event YESCLUB.. ape kebendanya yesclub ni aku pun tak pasti. Katanya majlis ilmu, membantu anak muda.  Entah majlis apa kita tengok jela yer, membantu macam mana kita kemudian cerita. La ni pergi dulu. 'Tak rugi punyer' katanya. Kalau rugi siap kau dayah. So, bertiga la malam ni. Aku, dayah n elin. Jumpa korang malam ni yer :)
Sekejap sangat masa berlalu. Besok da tiba isnin. sigh~ rasa tak puas rehat dirumah. takpelah, minggu ni last, then rehat seminggu pulak. Harini selesai satu majlis, dalam kelam kabut selesai jugak dengan lancar. Alhamdulillah. Ketentuan Allah tiada siapa yang tahu. Indah sangat rancanganNYA. 

Semoga berbahagia keduanya. Harap semuanya lancar. aku nak kena panggil apa nanti ni? Adik?dik? hahahaha.... tak mampu dihadam lagi.. tak percayaaa.... huhuuuu.. okaylah. abang ipar tetap abang ipar. lupakan umur sekejap.

Semoga semua nerjalan dengan lancar :-)


Selamat pagiiii.... pagi dalam jepun apa yek? Abis blajar ilmu pun da pulang balik kasi sensei. Ohaiyo agaknya. sedap aku je. 

go to welfareMalaysia Houdinihe he he
translation: hai buat apa? malaysia harini hehehe

hasil dari google voice. konon penat nak taip, aku cakap kau tulis. hasilnya dia suruh aku pergi welfare. canggih noh ni.

 what happened todayI owe youwake up wake up

owh omputih dia paham, malay dia tak paham. nak tukar language plak tak boleh. kalau ttak beranganlah aku jadi bos, cakp jer orang lin tulis. teknologi sangat ni. huahahaha. Aku rasa minggu ni sibuk sikit kot dekat rumah, ada orang nak datang. mak aku biasa ler kalau orang nak datang, lauk mesti mau beli.. tu sibuk pergi pasar la tu carik bahan basah. balik pasar kang nak menghiaslah, jahit langsirlah, letak renda-rendalah. padahal aku rasa saper jer yang nak belek semua tu. pasu bunga je dah berapa kali ubah, perabot tak payah kira, dalam seminggu tu ada je yang berubah tempat. rajin betul mak aku ni. ni orang jauh nak datang lagilah bertambah cerewet. semua kene prepare awal. pinggan nak makam semua da ketepi siap-siap. gelas cawan letak siap-siap dekat depan. gitulah..... kalau mak suruh, 10 saat tak gerak lagi.. dia buat sendiri. orang kata tak sabar kan.. padahal besok pagi baru orangnye nak datang. macam kalut pun ada. gitulah mak aku, tak suka last.last minit. nak perfect je semua.

aku? lepas ni nak mengemas.. sebelum mak aku suruh baik aku buat. sebab aku tak suka orang mengarah aku padahal memang aku nak buat. nati nak buay keje jadi tk best. stylenyer gitu. 

okay bai... kalau ada salah eja tu korang pepaham lah. aku malas nak cek. goodbye see you later. google voice sangat!

merapu aje pagi ni.




Ya, aku tau... semua orang dah lama cerita pasal raya aku ajer yang terkebil-kebil baru nak update. Aku bukan apa, time raya asyik makan je kerja, ulang makanan yang sama rendang, nasi impit, rendang, nasi impit sampaikan bila aku tengok ajer gambar rendang dan nasi impit terus terasa mual. Hehe.. tu ambik masa nak mengupdate cerita pasal raya.

Macam biasa, sehari sebelum raya semua orang sibuk kedapur menyediakan juadah untuk pagi raya termasuk la...... ehem ehem.. mak aku. eheh. Aku korang jangan tanya kemana. Last day iftar biasanya kita orang satu family dah makan siap-siap nasi impit dan rendang. Haaaa.. kira dah raya la tu :)

Berbuka paling meriah

Tahun ni family kak long and dak ema beraya di selayang dulu, so meriah sikit malam raya berbuka ramai-ramai. Biasa kalau dah ramai macam ni memang tak duduk dekat meja makan dah..

Budak-budak macam biasa mainnnnnnn ajer dari siang ke malam... Jadi malamnya tidur awal la dah penat kan. Aku malam raya pergi ampang ambik khemah kelambu.. hehehe.. Kesian budak-budak kalau tidur takde kelambu, aku yang dah dewasa ni pun tak tahan dengan nyamuk.. inikan pulak dorang. Lagi kulit sensitif. So, berkhemah la dorang semua dekat ruang tamu depan. Berebut masing-masing nak guna khemah baru padahal sama je dengan yang lama. Kalau tahun depan semua balik selayang dulu, habislah campsite tak muat nak letak khemah lagi :p

Macam kurus
Seperti tahun-tahun sudah, raya pertama memang dekat selayang ajer. Adik-beradik sebelah ayah akan berkumpul dekat sini jumpa nenek. So, pagi raya aku tak pergi manalah. Setakat turun tangga ajer. Bersesak ramai-ramai dalam rumah nenek, baru meriah.

"ehh.. makanlah rebut-rebut baru meriah"


Pagi-pagi raya kalau turun rumah nenek satu benda ajer yang aku carik.. bukan kuih, bukan rendang tapi alat penimbang. hahaha.. timbang ramai-ramai baru seronok kan.. bolehlah.. sebelum ni 50+kg, lepas timbang 47.. ewahhh.. sekarang tak tau berapa.

First batch
Lepas makan dan berborak panjang, semua akan berkumpul dekat luar untuk ambik gambar sebelum bergerak balik kampung. First batch nenek, ibu-ibu bapa-bapa.. jadi anak-anak kene sabau la yer. Time-time macam ni la meriah sebab semua dok sakat menyakat. 

tunggu giliran
interframe interframe
Tunggu giliran
First batch, gambar family-family kecil, wanita-wanita sahaja, 'jejaka-jejaka sahaja' pun nak jugak interframe, cucu-cucu.. then baru gambar big family. Gambar takde la yer, tunggu tahun depan baru pas marathon, gitu. Jadi raya ni, baru dapat tengok gambar raya tahun lepas. stylenya gitu.. tahun ni tak tahulah..

Disebabkan first raya semua orang akan berkumpul dekat sini dan selepas itu bergerak balik kampung, maka takdelah beraya rumah sanak-saudara pada raya pertama. Itulah aku malas nak beli baju raya, sebab half day je pakai. Selebihnya raya dekat-dekat, layan budak-budak datang rumah. Petangnya dah bosan.... ikutlah kakak aku pergi ikea, macam takde tempat lain nak pergi dorang ni. Tahun lepas pun sama.

macam gemuk
Ya.. makan sushi dulu sebelum shopping.

Tu jela ringkas je aku taip untuk raya pertama. Nak masuk banyak-banyak penat la aku nak edit-edit. Ni pun ambik gambar dalam handphone jer. Gambar salam-salam satu family semua dalam kamera abang ipar. tak sempat aku nak ambik lagi.

Raya kedua dan ketiga aku beraya di Perak... tapi malas dah nak sambung.. tunggu next next next... mood. Kena ikut mood ni nak cerita pasal raya.

okaaayyyyy..... 


Powered by Blogger.