Kakakaka. Ramai orang ok yang mohon kedai Majlis. I is nervess! Hari ni pagi-pagi orang bersiap pergi kerja, aku pula bertukang dan berkungfu di dapur menyiapkan sample makanan. Hehe.

Januari dah nak start bisnes. Mohon dipermudahkan. Kena adakan juga kedainya, macam mana sekali pun. Boleh!! Jom sama-sama berdoa untuk pius. Hehe.

Cakap pasal januari, malam semalam aku tidur lewat. Lepas siapkan bahan-bahan untuk memasak, terus masuk bilik. Belek planner 2016 baru beli tapi tak tau nak tulis apa. Pius xtau... (email time belajar). Huuuuu. Bila pandang planner tu, baru aku sedar yang tahun 2015 aku takde sebarang perancangan pun.

Tahun 2016 nak buat macam macam, nak penuhkan list 2016. Eh seronoknyaaaaaaa... tahun 2015 tak pergi melancong/jalan-jalan pun. Semua nya tempat biasa dah pergi. Tahun 2016 nak masukkan pelancongan dalam list. So harus membajet. Jom pergi korea, takpun Turki. Kikikiki.

Kakak pius bertemu jodoh di korea. Maka harus aku pun bertemu jodoh diluar. Hahahahahahaha. Istanbul aku datang la ya. Takpun indahnya cinta di cappadocia. Wahh kau jemah berangan!

Angan angan tu bagus. Kikiki. Program Minda luar sedar. Bak kata Prof Muhaya. The Law of attraction.

Eh. Lapar nyaaaaaa.. kang ada yang habis sample makanan ni. Kalau den tau lambat begini, lebih baik hamba mencekik darah dahulu sebelum pintu rumah dikunci. Huhuhuhu nangis.

Aku rasa dalam masa yang sama nak buka kedai printing la. Sama ada print sticker atau baju. Atau kedua dua nya sekali. Kikiki. Boleh la ajak baim join the venture beserta abang ipar.

Aku kalau boleh nak senang sama-sama. Tak muh la dengar, kerja bagai nak rak sampai sabtu ahad pun kerja tapi gaji berapa je. Janji bila dapat capai sales, ada imbuhan begitu begini tapi bila dah dapat capai target nya ... apo pun takde. Itu la payahnya kerja makan gaji. Kederat guna bukan main tapi dapat bulanan nya sedikit je.

Ehhhh lapar. Bila turn hamba ni?

Sent dari:
Telepon acik pius

Hari ni 11 haribulan.. huahhh sikit hari lagi nak masuk tahun 2016. Tahun tekanan (8) dah mula meninggalkan diri, maka tahun penuh peluang dan kejayaan (9) bakal menjelma. InsyaAllah.

Dah beberapa hari pius balik rumah. Tapi kerja tetap kerja. Tempahan sticker sentiasa berjalan Alhamdulillah. Esok perlu siapkan 3 tempahan. Sebab baru tadi ni terima tempahan. Hehe. Tahun 2016 sebenarnya cik peah ajak cuba bisnes yang melibatkan duit cash. Maksudnya, jual terus dapat cash disitu juga. Begitu la maksudnya. Tapi bisnes design & print still lagi pius run. Sayang... tak boleh. Cuma yela... kadang-kadang benda yang kita suka tidak semestinya baik untuk kita. First idea tidak semestinya terbaik. Tapi itu juga lah yang daku suka. Sebab kerja boleh buat dimana-mana asalkan ada laptop di sebelah. Kan fleksibel tu. Haha. Senang kan kalau dah kahwin, buat kerja di rumah je. Tapi kalau boleh taknak buat kerja tapi duit masih bergolek. Haha. Goyang kaki. Weeeee♥

Sekarang kita nak cuba bidang makanan pula. Bab yang aku rasa lemah sangat ni. Haha. Tapi yela, abang sayang cik peah selaku businessman yang berpengalaman telah menasihati atau lebih tepat lagi, telah memberi hala tuju yang tidak boleh diubah lagi. Eh. Apa aku mengarut. Haha. Ampun.

Tak.. gini. Suaminya cik peah suggest buat bisnes yang orang datang cari kita. Contoh nya makanan... orang datang cari dan duit cash. Aku ni memang tak faham sangat bahasa orang bisnes. Tetambah ada tambahan loghat kelantan. Tobat la tak pahe. Jadi begitu la.. macam paham tak paham.

Bersungguh la suami cik peah. Bawa kita pi gerai makan sepupu dia. Tengok dorang masak. Makan sedap ke idok. Sepupu dia pula retis. Kedai kecik pun orang tag instagram. Hehe. Ampunnnn.

Ni nak cuba dapatkan gerai majlis perbandaran. Semalam pius pergi tanya tanya, adalah beberapa gerai yang kosong. Kena apply dan ada temuduga. Huyooo tak tahu pun ada temuduga. Hik. Takpela. Cuba lah mana tahu rezeki.

Punya la haritu membangkang tak nak buat bisnes melibatkan makanan. Nak juga bangunkan bisnes printing. Cik kiah. Eh cik peah eh cik kiah la. Yoyo juga dia tu membantah. Hahaha. Last last ikut juga suami dia suruh buat makanan

Walaupun kita berdua sebelum ni sudah berpakat membawa berkat dan mengakui bisnes makanan bukan lah bidang kita berdua. Kita berdua memang tak boleh buat bisnes makanan! Ewahh. Sekali dah kena paksa... jalan juga la wehhhhh. Hahaha. Pius pun pikir juga, orang (suami cik kiah) tu dah ada pengalaman lama mesti dia lagi tau. Kita cuba jela. Dah alang alang ada orang push dari belakang, kita jalan laju sikit. Lagipun bukan orang lain. Pemilik ferarri merah juga. Eh.

Bak kata pepatah, kita ikut track orang berjaya, mesti kita akan berjaya. Ni pepatah buatan sendiri. Haha. Malas la nak cakap. Nak cuba. Nak usaha! Pastu sekarang nak tengok runningman dulu.

Tapi bagi pius. Kalau buat kerja dari rumah dah boleh dapat 4 angka. Dah okay sangat dah tu. Tapi bagi cik kiah. Not okay ya. Hahaha. Ni aku belum kahwin lagi ni. Kang dah kahwin, den pun tak tau la dapat somi cmno. Hang pulak la kena berserah dan redha dengan keadaan aku nanti. Haha. Tapi harapan setinggi gunung yang bisnes minded la ya.♥♥

Erkkk nak tengok runningman. Bai.

Sent dari tepon cik pius

Sabar segala ujian. Bersyukur
segala nikmat dan kasih sayang.
Aku rasa sedih malam ni.....
tapi rasa bersyukur sangat sebab
Allah masih beri orang yang
sudi mengambil berat. Sudi membantu.

Alhamdulillah.

Sent by: dari telefon pius

Eh.. tak perasan entry ni tak post (draft). huahahaha. Sampai mak dah balik dari Acheh...

*************

Akhirnya balik jugalah kita ni jumaat sabtu ahad lepas. Dapatlah jumpa mak sebelum mak terbang ke Acheh. Suka sangat la mak tu dapat jalan-jalan Acheh, katanya tempat datuknya. Rasa macam baru lagi mak balik dari Indonesia, ni pergi lagi. Harap-harap mak sihat dekat sana dengan cuaca yang kurang baik.

selfie seorang diri
Sampai rumah Jumaat malam. Terus mesej Dr Dini "Nak melawat office baru doc". office baru katankan, kena la melawat.


Hehe. Amboi sangat tajuknya.
Takdela.. sebenarnya pius teringat
customer pius yang sorang ni.

Sebelum ni pius pernah buat entry
berkaitan tracking dan bahasa.
Selepas dari peristiwa tersebut, maka
bertekad lah hamba tidak mahu
berurusan dengannya lagi. Hahaha..
Macam jahat la pulak.

Disebabkan penggunaan bahasa
serta mesej-mesej yang mencucuk
perasaan itu. Haha. Maka mesej beliau
daku membalas perlahan-lahan.

Alhamdulillah. Mungkin sebab pius
reply guna bahasa baik-baik (ewah)
Jadi customer ni pun dah mula
reply baik-baik. Siap boleh gelak
ketawa. Nak order benda lain
pulak katanya. Okay la. Kita pun
gembira bila customer dah boleh
gelak ketawa. Alhamdulillah.

Kita pun happy je nak reply mesej
customer .. hehehehe.

Send by: FairuzEj
Mobile

Sebelum ni pius ada buat entry dilamar bekerja secara tetap. Hehe tapi dah beritahu Dr, pius nak usahakan juga bisnes pius ni. Tapi jika Dr perlukan bantuan untuk program-program Dr... pius sudi turun padang membantu. Kira duit tepi jela.

Begitu...

Jadi alkisahnya.. baru-baru ni ada program di Bukit Tinggi, Pahang. Tidur la sana semalam, selebihnya turun Putrajaya siapkan kerja Dr yang tertangguh.

Berkali juga la Dr...

"Cepat la fairuz masuk office saya"

Huhu.. nak suruh juga kita bekerja dengan dia. Sekarang ni tak boleh tinggal bisnes lama-lama sebab masih lagi 'In the bisnes'. InsyaAllah tengah usahakan supaya dapat 'On the bisnes'.

"Pejabat saya tu kosong je, saya bukan selalu ada kat pejabat"

Tu la ayat Dr...

Pekerja dia pula baru berhenti sebab mak sakit. Berhenti kerja nak jaga mak sebab dia sorang je belum kahwin. Dulu selalu juga berdua dengan pekerja Dr, Kak Izan namanya.

Habis program hari khamis, hari Jumaat baru balik rumah. Sebelum balik,Dr dah bagi siap-siap tarikh program dia. Huhu.

Pius tanya juga, apa kualiti dan kelebihan saya yang boleh bantu Dr? Sebab aku pun was-was kelebihan apa yang aku ada sebab macam beriya je Dr nak kita bekerja dengan dia.

Tapi jawapannya aku tak paham ... huhu... bahasa consultant (Bidang psychology). Nanti nak korek lagi. Heeeee

Kata Dr...
3 orang pekerja saya = fairuz

Wah. Hebat bunyinya. Hehe.

Next program ada 4 tarikh dah siap-siap bagi ke kita. Sepang, port dickson, langkawi dan trolak. Kesian la Suzi tu nanti tinggal sorang kat pejabat. Nanti mula lah whatsapp itu ini. Itu tak kena, ini tak kena...Pening kepala dia. Hehe.

Cecepat kita 'On the bussiness' ya. Aminn. InsyaAllah. Chayokk!

Ps: Mengkaji kemampuan dan kebolehan diri. Eh

**********

Masa program, ada lagi seorang Fasilitator... lelaki. Selama 2 hari kot Encik ni punya slot. Ada borak-borak sikit... Encik pun ada tanya-tanya sikit pasal pius. Peramah orangnya.

Duduk makan satu meja dengan organizer, abang mc dengan Fasi.

Sekali..... dia bagitahu. Fairuz ni jenis suka membaca.

Eh..... mana dia tau ni?? Padahal tadi borak apa je.

Mana Encik tahu?

Adalah.....

Send by: Fairuz Ej
Mobile

Amboiiiiiiiiiiiiiiiii

Amboi sangat tuuuuu...
Nasib semua akak kau akak.

Eh. Memang la kakak kan...

Patut la dok tanya pasal kerja bagai.
Ewahhhhh. Jangan lupa satu set
Persalinan untuk akak kau ni.

Amboi dilamar.... lamaran sedang dipertimbangkan. hehe

Pagi tadi pius menerima satu panggilan dari seseorang yang amat dikenali. Lama tak berhubung sebab pius dah tukar nombor baru. Memang dah lama teringat nak telefon tapi tak juga ditelefon-nya. Dr.Dini call pagi tadi tapi pius tak angkat sebab baru bangun tidur, tak mahu la bercakap menggunakan suara katak. Kita tunggu fresh sikit baru kita call kembali.

Selepas bertanya khabar dan berborak panjang, akhirnya Dr.Dini menyatakan hasratnya untuk melamar pius bekerja secara tetap di syarikatnya sebagai Admin Executive. Sebelum ke Pahang, pius selalu join Dr. Dini sebagai fasilitator untuk program-program yang dijalankan.

Dalam fikiran pius satu ini aja...

" IF YOU DON'T BUILD YOUR DREAMS, SOMEONE WILL HIRE
YOU TO HELP BUILD THEIRS"

Secara seriusnya itu yang sentiasa berada dalam fikiran pius. Jadi bila ada yang offer kerja tetap, pius akan... erm ermmm kena fikir dulu. Pius kena pertimbangkan dulu.. dari segi gaji berbaloi ke tak. Jika gaji lebih kurang sama je macam kerja sendiri, baik bekerja sendiri ya tak. Kerja pun setengah hari je. macam mana pula dengan impian dan cita-cita saya bila sudah bekerja dengan orang? Itu persoalan utama.

Jadi tadi Dr terangkan, dia takkan menghalang pekerjaan pius sedia ada. Malahan kemudahan dekat pejabat lengkap, internet berkelajuan tinggi semua ada. Pius boleh teruskan kerja di situ. Kira multiple job la katanya. Dalam waktu yang sama dia nak memperkembangkan bakat dan kebolehan sedia ada pius. Kira bergerak seiring. Sebab Dr banyak networking yang selalu ada job berkaitan design. Malahan kreativiti pius boleh digunakan untuk program-program atau seminar berkaitan design seperti seminar adobe illustrator. Dimana sebelum ni pernah juga client offer untuk pius jadi pengajar untuk seminar belajar illustrator. Mereka sebagai penganjur menguruskan marketing, peserta serta tempat dan pius hanya datang bercakap di depan. Mungkin begitu lah bakal terjadi jika pius bekerja di bawah Dr Dini nanti. Kata Dr, tambah lagi income you.

Pius sedar, untuk berjaya kena keluar dari pejabat. Tak boleh mengadap komputer selalu. Jika pius bekerja bawah Dr (syarikat consultancy):
- Masih boleh teruskan kerja sebagai designer
- Pejabat dan kemudahan lain telah tersedia, tak perlu menyewa pejabat lain.
- Ada peluang memperbaiki cara penyampaian
- Ada peluang mengetengahkan bakat bila Dr membuat program berkaitan design (kemahiran) untuk syarikat serta sekolah.
- Networking Dr memang dah besar, pius tak perlu pening-pening lagi. Asal ada je job-job berkaitan design akan di serah kepada pius. (Dimana Syarikat-syarikat besar sanggup bayar beribu untuk design )
-Gaji bertambah, kemahiran dipertingkat.
-Duduk dekat dengan family

Yang tak bestnya pula:
- Perlu bekerja di bawah orang
- Perlu ulang alik mengadap jem
- Tak fokus 100% dalam bisnes sekarang
- Macam mana partner serta pejabat sekarang?
- Jika bekerja bawah Dr, sudah tentu akan merantau satu Malaysia - langkawi, sabah, perak mengikut jadual program. Jadi agak-agaknya sempat tak kita nak buat design? itu persoanlannya. pius kena hire designer la kot.

Jika pius bekerja bawah Dr, peluang untuk ON the bussiness itu lebih cerah. Sebabnya:
1) Selalu jumpa orang.
2) Boleh hire designer.
3) Networking Dr boleh digunakan.
4) Multiple income

Memandangkan sekarang masih lagi IN the business, maknanya semua benda kita yang buat. Untuk maju kita perlu ON the business (ada orang buatkan kerja untuk kita)

Hurmmm. agak-agak?

Kena bincang dengan Suzi Tee ni.


Feeling-feling
Hari ini.. hari ini.. hari ini... kita berserabut sedikit fikiran. Hehe.

Alkisahnya hari ini sibuk berbincang dengan Suzi Tee berkaitan target dan hala tuju bisnes. Ikut perancangan, kerja-kerja design sticker label akan dihentikan untuk tujuan menukar target market. Tetapi setelah berbincang itu dan ini, akhirnya dua-dua sepakat untuk terus mengambil tempahan untuk design sambil-sambil siapkan portfolio dan profile company.

Itu yang membuatkan kita hilang fokus. Terus ajak Suzi Tee makan luar (sebab tak masak, hehe) dan jalan-jalan sekitar Kuala Lipis. Ambil angin, detach dari kerja sebentar walaupun keadaan masih berjerebu.

Bukan pergi mana sangat pun, Bandar lipis bukan seperti Selayang Baru ada Mall dan Ulu yam. Hehe. Ampun. Masuk kedai beli buah tangan untuk majlis bertandang adik suzi dan beli ini.....

kata nak kurus kan... (background belakang tiada kena mengena. kiki kena kutuk dengan cik kiah)
Selepas mengenyangkan perut dan membeli belah, tiba lah masanya untuk kita jalan-jalan hirup udara. Masalahnya Cik kiah ni, tempat menarik dekat pahang pun dia tak tahu. Akhir sekali dia teringat Kuala Lipis ada mini zoo dan muzium. Okay. Boleh la.

Sampai sana 5.35 petang, tutupnya 6 petang. Rasa-rasa? Huhuhuhu tutup dah la. kuang kuang kuang. Dia pun dah pening agaknya nak bawa mana la fairuz ni. Tu yang sampai ke kawasan rail keretapi ni.

Kita pun feeling-feeling la ambil gambar memandang pemandangannya boleh kata cantik. Tangkap gambar kahwin okay sangat rasanya dekat sini. Hehe. Hilang stress katanya. dah lama tak bergambar.



Lewat malam di waktu damai dan sunyi, wayang mula menayang kejadian lepas. Juga terbayang wajah manis serta kacak Mark Adam yang sedang menyanyikan lagu Marry me. Eh.

Degilnya mata ni tidak mahu lelap. Baring sambil mendengar alunan lagu dari Mark Adam. Saja ubah angin mengenangkan betapa ******** Mark Adam. Haks.

Biasalah bila mata tak mahu lelap, fikiran akan flash back segala kejadian lepas. Yang terbaru, 1Met yang dihadiri awal oktober lalu. Bersama dua rakan lain ke Putrajaya dengan niat menambah ilmu dalam bidang keusahawanan. Program 1Met berkisar tentang bagaimana menjana idea untuk permulaan bisnes. Bermula dengan grouping, brainstorms, problem solution, business model canvas (bmc), prototype sehingga ke pembentangan akhir dan beberapa tips dari pemilik bisnes yang telah berjaya antaranya MyTeksi.

 Perkara asas yang mungkin sudah kita lupakan ini sebenarnya memberi banyak manfaat.

shira, suzi dan pius (satu geng sebab ada minat yang sama)


Beberapa minggu lepas (lepas raya haji haritu) pius ada bawa balik biji lemon untuk tanam di pejabat. Kira dah masuk 3 minggu....
Saja.. Raya haritu tengok dalam peti ais banyaknya lemon dak awe beli. Kita ambil satu buat air lemon + daun pudina. Simpan bijinya.

Niat di hati nak menanam. hehe ♥
tapi bawa balik beberapa biji je.

Menanam ni seronok sebenarnya, hati ni melompat-lompat la bila tengok biji dah bertunas. Ya, begitu ya... hati melompat-lompat.

Ni biji lemon yang pius tanam :)

Cara menanam lemon dari biji:


Maklumat ni pius dapat dari pinterest. Biji lemon perlu direndam dalam air dan dikupas lapisan luarnya sebelum ditanam. Untuk detail korang boleh klik sini (How to grow lemons seed)

Cik kiah, jom bina ladang lemon dekat tanah hang!!! Tak jadi tanam mulberi. Kita tanam lemon ya, projek 15 tahun. hahaha.

p/s: Korang.. sorry lambat reply. Hari Jumaat sabtu ada kenduri kahwin. kita is busy menolong :)
Hari ni cik kiah tak datang kerja, telefon pun tak berangkat. Stress sangat nampak gayanya. Heee. Dari semalam dia dah bisng-bising esok nak cuti. Haha. Stress buat kerja.

" ya, cutilah..."

Ingat dia main-main, memang betul tak datang. Cutilah.. Kesian pulak pius dekat dia. Terbayang-bayang diri sendiri waktu mula-mula libatkan diri dalam bidang design dan cetakan. Tapi sebab dah lalui zaman tu, jadi memang dah lupa beberapa teknikal yang kena jaga tatkala buat design. Dah sebati dalam diri.

Dah... saja update pasal kerja.

Tadi lapar sangat, semalam tak masak nasi.. makan merapu je. haha. Hari ni rasa nak makan nasi. Teringat dalam peti ais ada cendawam shitake, beli minggu lepas. Okay la kita masak sizzling rice la sebab paling mudah. Bahan-bahan pun ada.


Pagi petang siang malam, inilah lauk harini. Sizzling rice chicken mushroom. Walaupun alergik dengan ayam tapi tetap makan ya. Malam kang timbul la gatal-gatal. Tak paham dengan ayam sekarang ni, dulu takde pulak alergik. Nasib ayam kampung boleh makan.

Assalamualaikum.

[Dah pagi bebenor dah ni, bukan bedtime story lagi]

Alhamdulillah, tracking number dah keluar awal pagi rabu. yehaaa. Jadi awal-awal pagi lagi pius dah update tracking number dengan customer. Ya, memang selasa kilang dah hantar pos. Kilang is the best! mengikut jadual dan menepati masa. (baca isu : tracking )

Pius kekal reply dengan bahasa penuh dan tak lupa untuk minta maaf atas kesulitan. Yela mana tau kot-kot customer tak jelas penerangan yang diberi semasa membuat tempahan. Sebenarnya dah beberapa kali pius scroll mesej, baca balik penerangan yang pius beri. Baca balik kekurangan penyampaian. Mana kita nak tahu, kadang terlepas maklumat untuk diberi pada customer.

Tapi bila di semak balik, ada je penerangan tempoh cetak dan postage menggunakan skynet.
Ada la tu kat mana-mana yang termiss. Next time kena detailkan lagi maklumat, agar lebih difahami dan jelas. gitu



Jika korang pun peniaga online sama seperti pius, jangan risau. Kekalkan ketenangan seperti biasa walau hati ada membara sedikit. Hehe. InsyaAllah nanti customer akan diprogram dengan kata-kata dan penulisan kita yang baik-baik. Nanti next time, kita akan lihat customer juga guna perkataan yang baik-baik.


[Bedtime Story]

Hurm.. entah hari ni hari tekanan
sedunia ke? Kenapa semua orang
nak emo je. :-/

Harini aku pun rasa tekanannya bila
mana customer mesej katanya pius
tak jujur dalam menjalankan bisnes.
Huhu. Sebab utamanya, pius tak
keluarkan lagi tracking number
sticker yang dah dipos.

Sticker keluar pos pada hari ni ( selasa)
dan dijangka sampai pada esok hari.
Tapi biasalah kilang, harini belum
keluar tracking numbernya. Dalam
sehari kilang terima banyak tempahan
dari seluruh malaysia. Mesti ambil
masa nak key in data.

Jika pius pos sendiri, ya boleh beri
terus tracking number. Tapi bekerja
bawah kilang, kena la ikut sistem kilang.

Jadi kemungkinan customer syak
sticker belum hantar pos lagi. Sebab
kalau dah hantar pos mesti ada
tracking number. Begitu....

Habis la customer mesej berjela-jela
Takut la kita ni membaca ayat-ayat
serba indah. Adoi, harapnya esok
kilang dah keluar tracking number.

I is takottt. Hahaha. Tapi balas juga
dengan penuh budi bahasa. (Ecehh)
Terangkan apa yang patut dan nyatakan
kilang belum keluarkan tracking.

Biasa la kadang bila benda nak guna
urgent... emosi dan tekanan datang.

Pius harap ada lah yang memahami
Situasi ini. ♥

Sebelum ni pun ada juga customer lain,
katanya pius tipu sebab tracking number tahun 2014, padahal now
2015.

Huhuhu. Mana hamba tau.... sudah
begitu nombor trackingnya. Hehe

Tapi bila dah sampai produknya...
Okay la, customer tak marah dah la.
Kita paham, berniaga online
memang perlu dapatkan kepercayaan customer. Customer
pun biasa ambil langkah berhati-hati.
Itu memang sangat di fahami, bila
melibatkan pembelian online.

Tapi kadang tu terasa juga dicucuk-
cucuk hati ni. Sob sob sob....
Harap dunia lebih indah esok hari.

Sakitnya ku disini... hehe ♥

Selamat malam. Pius nak tidur, dengan
doa semoga kilang dah hantar pos
semalam dan esok dah ada trackingnya. Hihuuu.

Harap kilang masih kekalkan
kecepatan servisnya. ♥

Sebelum tidur, baca balik mesej-mesej
positive dari customer, agar esok
Bertambah ceria hendaknya. Hehe.

Maaf salah silap.

[Bed time Story]

Alhamdulillah ♥

Sticker2u mula mendapat perhatian
warga Brunei. Lepas raya haritu
banyak dapat mesej dan beberapa
tempahan dari warga Brunei.

Setakat waktu ni, sticker dihantar ke
Skynet berdekatan Brunei, di Miri.
Jadi bila sampai je sticker, customer
akan ambil di skynet Miri.

Harap-harap lepas ni dapat direct
pos ke Brunei.

Dan harap sangat perkhidmatan
courier di Sabah dan Sarawak bertambah baik.

Setakat hari ini boleh kata ramai
juga warga Brunei yang mesej. Satu
perkembangan baik.

Malam ni ada warga Singapura
mesej bertanyakan tentang sticker.
Katanya tak kisah jika penghantaran
dibuat ke Johor. Alhamdulillah.

Dari segi material, pius nak cari lagi
material yang fully waterproof. Boleh
rendam lama dalam air. Jadi bila
customer perlukan label untuk minuman,
pius boleh reply dengan senang hati
" Sticker Fully waterproof"

Happynyaaaa kalau boleh reply
macam tu ♥ hehe.

Minggu depan nak join program untuk
Usahawan. Tengok kepada content
program semua tajuk dan sesi
yang bagus. Sebelum ni, pius pergi
tempat berbayar. Yang ini ilmu sama
tetapi free aje. Jadi kena lah guna
peluang yang diberi. Banyak lagi
ilmu baru yang nak kita explore.
Biasalah tiada asas bisnes, belajar
la selagi boleh. Belajar sambil praktik. ♥

Selalu benda-benda macam ni Babah
yang selalu update dengan pius.
Maybe babah dah paham sangat
dengan minat anaknya ni.

Pernah dulu waktu gst baru nak diperkenalkan,
babah update pasal program yang
terangkan pasal gst. Makna kata
suruh pergi dengar la apa tu gst.

Okay, kita pun pergi la.....

Sekali sesat jalan, tak tau dekat mana
tempatnya. Dah puas pusing mencari,
Kita balik jela... dah tak jumpa tempat.

Erk... kena marah. Huhu.

Habis nak buat macam mana kan..
dah tak tau... kita ni bukan rajin
noh jalan kl. Tetapi rajin je babah update
bila ada program-program yang bagus.

Dulu pun pergi dengar ilmu dekat
Mardi babah teman. Hehe tiba-
tiba rasa macam princess.Tapi kita
tak jadi buat bisnes tu. Maybe minat
kita ni dah tertulis dekat design mendesign.
Apa-apa pun rasa la sokongannya tu.

Haha. Dah lari benor dari tajuk.

Okay Pius, usaha! Chayok pius!

Selamat Malam ♥

Cara Buat SIGNATURE pada Email Yahoo

Bukan main tajuk entry omputih. Kita tambah la tajuk melayu sekali ya 


Add signature with picture in yahoo mail
Sebenarnya nak buat dekat email sendiri tadi. Nasib jumpa dekat google, kalau tak sentiasa kosong jela email setiap kali send dekat customer. Sebelum ni buat manual je. Setiap kali hantar email, mesti tulis signature manual. Yang ni automatic, setiap kali compose new email dia akan ada. tak perlu manual lagi. Haha, kenapa sekarang baru aku nak bijak?

Assalamualaikum.

Koranggg, saje je... tau dah korang singgah sini sebab nak baca entry hanis kamal jeeeee. Sambil baca tu, cer klik iklan atas bawah kiri kanan ni hah.

Harini sobonarnya happy sangat la. hati tu rasa happy... plus dapat balik rumah banyak hari. Ehhh suka sangat hati ni. Rasa nak melompat-lompat dalam ofis!

cik kiah : jangan wehhhh, marah orang bawah
pius: boleh dengar eh...

asal aku melompat je, mula la dia bersuara... jangan wehhhh.
Abis camne den nak bertali skipping? cik kiah harini buzy siapkan design. tak berganjak dari kerusi. aku yang sensorang menyanyi kehulu kehilir tahap kesukaan level 99. senang hati semua design dah siap, tempahan dah cetak, customer bagi feedback positif. malah buat hati berbunga-bunga. hikkkks.

selfie sebelum berangkat pulang. pc siap tutup. bai cik kiah. hamba pulang dahulu, kirim salam pada ibunda. haha


hehe 

Rasanya dalam setahun kena ada saiko's day.... dalam bahasa mudahnya psycho's day
Dan dengan ini saya mencadangkan 7 september 2015 sebagai hari penuh kesaikoan. (Tiba-tiba) Sebab semalam tak boleh nak tidur, banyak sangat pikir bukan-bukan. haha. Gara-gara mimpi malam ahad. ayooo. ngeri.

Disebabkan kepala asyik memikir itu ini... terus belek handphone. Buka pinterest...

Search: Weight loss workout (hahahahahahahaha)

Begitu dasyat sekali tajuk yang di search. Okay dengan semangat jitu nak workout esok pagi.


Okay, selepas dibaca, dibaca dan dibaca... maka paham la hamba... tak semestinya kena jogging dan berlari untuk kurangkan berat badan. Fuhhh... jadi hamba memilih untuk menari dan bertali skipping dengan harapan orang bawah tak hantar surat layang.



Jangan main-main.....

To: you.... yang baca post ni.

[ Bedtime story ]

Huhuhuhu. Rabbit farm sangat ni ♥
Harini habis kerja lambat sikit. Dalam
6 lebih baru off computer. Cik kiah
nak pergi tukar arnab jantannya.
(Baru beli) kononya nak kasi kawan
untuk arnab yang tersesat dalam
rumah dia tu. Sekali pergi beli arnab
jantan. Dah dua dua jantan,bercakaran
la dua ekor jantan tu.

Pergi tukar arnab dan ambik meja lipat
sekali untuk dapur. Takdok meja
nak letak barang-barang.

Ladang arnab ni takde la LADANG
sangat tapi boleh kata banyak juga
arnab ternakannya. Owner dia order
label untuk packaging daging arnab.
Hehe ♥

Alhamdulillah.

Tadi dengar je cik kiah nak pergi
tukar arnab, terus nak ikut. Al sebabnya
semalam nampak dia bawak jeap
tanpa bumbung. Huhu. Angan-angan
nak beli mini cooper boleh buka
bumbung.. jadi ambik feel la. Haha.
Kesukaan tu ♥

Selamat Malam. Dah lama tak selfie hehe.

[Bedtime story]

Minggu ni family cik kiah ada buat
makan-makan doa selamat....
Katanya sempena masuk rumah
lepas banjir + buka ofis + (tak ingat).

Beberapa hari lepas.. mengamuk la
Cik kiah tu. Sebab ayam-ayam dia
kena makan dek musuh. Siap nak
balik awal tu.. sebab nak pergi
potong kayu nak buat reban baru.

Reban kebal musuh la kot. Haha.

Dengan den sekali terjebak pergi
teman dia potong kayu. Bukan dia
la potong. Suruh orang je tapi sebab
lelaki kan.. bawak la teman.

Entah memacam benda la dia ni
buat. Tu ada arnab tersesat dalam rumah dia..
Esok lusa naik la reban arnab pulak.
Hahaha.

Esok lusa nak sembelih ayam buat
kenduri. Sedapnyoooo tapi takut
naik alah pulak. Entah sejak bila
alergik dengan ayam ni. Musykil~

Ayam tak boleh.. cheese tak boleh..
Cheese cake betul!

Esok cuti.. tapi rasa macam nak
buat kerja. Macam tu la.. bila buat
benda yang kita suka. Buat kerja
tak ingat dunia. Makan tah pukul
berapa.. balik lambat sentiasa. Huhu.

Patut la mak selalu pesan.. bila time
makan.. makan. Mesti dia dah tau
anak dia ni bila buat kerja, semua benda entah kemana.

Kadang malam pun duduk lagi depan
komputer. Yela kadang tu bila buat
kerja tak perasan dah tengah malam.

Sekarang je dah tak buat kerja malam, sabtu dan ahad. Masuk ofis isnin-jumaat siang. Kalau dah
borink sangat tu baru la sentuh kerja
waktu cuti.

Selamat malam.

Takde mood sangat nak menaip.
Nyamuk banyak!

[Bedtime story] ♥

Yeahhhhh tiket percuma dari celcom!
Yihuuuuuu yabedabeduuuuuuu.....
Concert? Seingat den macam tak
pernah pergi concert... ade ke erkk?
Cer ingatkan...

Ermmm (tengah mengingat)

Seingat hamba la.. waktu sekolah
menengah form 1 tu adalah pergi
dengar tomok menyanyi. Hahaha.
Tomok, tau tak? Konsert merdeka..

Aku tak minat pun tomok time tu tapi
Kawan dok minat sangat, meneman la
kiranya. Tapi bila tomok naik pentas,
semua pakat mai serbu dengan den
sekali.. siap berdiri barisan hadapan.
Ini dah ape kes??

Orang belakang tolak, sebab tu la
kedepan.. (ehem)

Waktu tu kumpulan newboyz (camno eja?)
meletup-letup. Pergi rumah kawan-
kawan je mesti putar kaset newboyz. Haha.

Ala setakat konsert kecil time merdeka..
Ado la era pazira. Ontah sapo laih.
Ciput sangat yang datang pun.

Berbalik kepada Tiket Free MTV world
Stage. Den pun diberi 2 tiket percuma
selepas menjawap 1 soalan ringkas.
Alkisahnya.... saper yang nak bersesak
kat situ... kita ni bukan peminat Apink
apatah lagi kumpulan jepun dan
sebagainya yang dikatakan hadir.

Kalau ada dinner ke.. nak juga den
mentekedarah disitu. Runningman
yang den selalu tengok tu pun, den
takdok hati nak pergi.

Melainkan korang bagi tiket super
VVIP duduk MAKAN satu meja.. ya
dengan laju kita terima. Hahaha.
Dan yang pasti kena bawa rakan
yang fan bebetul. Supaya takde orang
nak ganggu aku makan.

Nak buat apo dengan tiket tu...
saper nak? Saper minat apink?

Bertuah pulak kita minggu ni ya..
Dapat benda free je. Yang jst era tepon
100 kali pun tak dapat. Huhuu.
Yang ni jawap je 'ungu' dapat 2 tiket.

Cer bagi den jawap tapi hadiah dia
tiket ke korea. Haaaaa. Barulah
Yes melompat-lompattttt.

Dua tiga empat menjak ni rajin benor
aku update pakai tepon. Time kerja tak
menyempat update plus kering isu-isu
hangat.

Tu pun time nak tido baru ada hati nak
update. Bosan la katakan. Bunyik
cengkerik memanjang. Den ni time
nak tidur memang kadang-kadang
tak boleh dengar bunyi-bunyi.
Kalau ada jam tu memang siap cabut
bateri..  haha. Tak boleh dengar dia
berdetik. Tapi jam berbunyi belum
tentu lagi aku bangun. Hahahahaha.

Maaf mak. Jam pasar malam mu ku
jadikan perhiasan saja.

Tu kalau keadaan sunyi sangat.
Time tak sunyi, bunyi tv pun boleh tidur.

Cakap pasal kegemukkan, kebuncitan dan
kecacingan..... ya. baru baru ni cik
Kiah telah mengupload gambar itu di fb.
Ah. Rosak reputasi den. Aku suruh
croppp. Dia masuk full jugakkk.
Saja sajaaaaaa.

Dalam banyak banyak tempat...
Fb juga dia upload. Masuk la harian
Metro ke. Harakah ke. Blog cari
jodoh ke. Eh hahahaha.

Internet ofis macam ferraaarrii harini
Jadi macam bosan sikit nak buat
kerja. Tapi lepas jugak la proceed 3
design.

Rajin ke nak bersenam ni? Rasanya-
rasanya marah tak orang bawah
kalau den main tali skipping dalam
rumah? Hahaha

[ Bedtime story ]

Boleh tak nak request swiss roll
macam ni time besday?

"Boleh je" jawap sendiri.

Yeahhh. Comel sangat la swiss roll
ni. Please someone tolong hantar
swiss rool comel begini ke depan
pintu hamba. Hahaha. Nak paksa
siapa ni???

Eh comel sangattt la. Kikiki. Tadi
buka ig tiba-tiba terjumpa swiss roll
bercorak yang super duper cute.
Ya Allah. Comelnya. Ingatkan trend
baru. Rupanya dah lama da. Hehe.

Tengok resepi macam senang...
MACAM senang ya... boleh la cuba.
Cik kiah haritu stress, tutup pc
balik rumah buat kuih. Hehe. Ado
juga orang begini.

Hurmmm. Paksa cik kiah buat la.
Hehe. Tak tak. Buat sesama.
Rasanya kalau ada dot dot dot
Dah lama den menabur usaha nak
buat swiss roll paling comel ni.hekk
Hahaha.pigidah.

nak swiss roll ni... yang ada tulis...
"buat isteriku"
Eh ehhhh. Dah mamai sangat ni. Hahaha.
Habis la kalau adik bradik Bacoo.. kang
time besday ada pulak yang membahan
hantar swiss roll depan rumah.

Tobat tak keluar bilik!

Instant update.

Sumber gambar: Pinterest

Selamat malam.
Selamat pagiii

Orang kata mimpi mainan tidur..
adakah aku telah dipermainkan?
hehe.

Dalam mimpi
semua perkara yang bukan milik kita,
kita miliki...

Jahat kan mimpi...

Tapi boleh buat kita tersenyum senang hati...


Harini cuti. Aku tak pergi mana pun.
Kerja apa pun tak buat sebab dok
Layan drama korea. Habis la basah baju.. banyak pulak adegan air mata.

Hurmmm... korea.. asyik hilang
ingatan memanjang. Hehe. Buat la
genre lain sikit. Macam Teacher's
Diary (Thai) ke..

Ni.. setiap kali cerita ada je penyakit,
Hilang ingatan la... hikkk. Aku juga
yang tengok. Bosan.

Buku pinjam haritu dah habis baca
cuma pulangnya tidak. Rasanya kena
pinjam lagi... encik library tu kasi
2 buku je sekali pinjam.

Library nya kecil tapi banyak juga
buku yang latest di pasaran. Ada la
terselit satu novel aku pinjam...
Tapi bahasa novel tu tak seronok nak
baca... tapi habis juga :)

Esok nak pulang buku.. nak pinjam
buku lain... banyak sangat buku
rambang mata... semua nak baca.
Tapi encik library tu selalu sangat
buka lambat. Cuti memanjang.

Patut ke aku letak bubur dimejanya
next time?

"Nah.."
"Apa ni?"
"Bubur..."
"Bubur? untuk apa?"
"Yela.. setiap kali saya datang je tutup.
Kot la demam"

Haha imaginasi je tu.

Tapi ok la....Jangan pandang rendah
library kecil! Hehe.

Hanya story yang mungkin seronok
dibaca kemudian hari...

Selamat malam....
Selamat pagi orang oversea. Eh

Instant update

Assalamualaikum

Alhamdulillah, harini ada masa sikit nak sambung buat website sticker yang tertunggak. Customer bila nak buat tempahan sticker selalunya nak design readymade sebab percuma. Hehe. Koleksi readymade design sticker2u belum banyak lagi sebab kebanyakkan pelanggan request custom design sesuai dengan produk mereka (sticker label).

Draft website

Website ni lebih kepada koleksi sticker untuk doorgift, majlis keramaian. Senang pelanggan nak pilih. InsyaAllah sikit masa lagi siaplah websitenya . weeee 


Hehe. Jumaat lepas entah kenapa rasa nak balik rumah sangat padahal takde dalam perancangan pun nak balik. Petang tu terus beritahu Cik kiah, den nak balik rumah. Pukul 5 dah tutup office. haha. Kang keluar lambat, alamat lewat la den sampai rumah.

Yeahhh. Sampai rumah dalam pukul 9 malam sebab menyinggah RNR Genting Sempah. Sampai je rumah........ buka tudung saji dulu. Hahahaha. Lapor makanan rumah. Ada sambal sardin. Hurm sedap sangat dah ni asalkan mak masak

Niat hati nak menjengguk pokok kailan. Haha tapi malam sangat pulak. Duduk depan tv je tunggu Runningman. ngeh. tak sempat tengok... tidur keletihan. Sapo la kata pergi pahang 2 jam je.... agaknya bawok ferarri lepas la 2 jam. haha. ampun.



Pokok kailan dah membesar 


Pokok Malberry dah tumbuh daun dan buah 
Best sebenarnya menanam ni, suka hati bila pokok menjadi.


Hehehe akhirnya dapat jugak kita pergi mancing. Pakej siap pasang umpan. Harini balik je kerja terus merempit naik motor dengan cik kiah. Niat dihati nak memancing ikan, mana tau kot kot ada talent memancing ikan. Walhal nak letak cengkerik dekat mata kail pun fail! Pegang pun idok.

Sampai dekat sana, masuk la kebun orang kampung. Ada sungai kecik.

Suruh cik kiah pasangkan siap siap umpan. Turun sikit tebing. Baling umpan.

Hahaha gembira... baru baling umpan tu dah gembira. Belum lagi dapat ikannya.

Lama tunggu... den ni kurang kesabaran. Asyik dok angkat angkat mata kail tu. Haha. Sekali.... huahhh dapat ikannnnn!!!!!! Ikan haruan!!! Tapi bukan den yang mancing. Hahahahaha tak dapek den nak membanggo kat sini.

Bukan main lagi cik kiah tarik batang pancing dia tu. Melambung kelangit. Ni gaya apa tak tau. Belum pernah den tengok orang tarik ikan melambung ke langit. Hahahaha. Dapat la dia ikan haruan.

Den yang menelan air liur dari tadi tak dapat-dapat. Hilang kesabaran memancing ikan ni. Baru sekejap dah gibab.

Sampai kesudah.... takdok juga ikan yang lekat. Sekadar gigit kepala cengkerik je. -____-

Next time k. Tunggu den buat kajian dulu. ahak.

Instant update Hp

Huhu.. tak tau nak letak tajuk apa. Rasa macam banyak cerita nak type tapi dari tadi dok pikir nak taip apa....

Tahun ni puasa ganti awal. Hahahaha selesai dah ganti. Ada haritu tidur rumah cik kiah. Sahur dekat sana. Elok tengah sedap makan tiba-tiba kerusi pius duduk patah. Haha. Ber eh eh eh la den kala itu. Kerusi banjir katanya. Jointing dah reput terendam banjir.
Hahaha. Lain kali kena duduk sipi sipi jerrrrrrr.

Duduk sini menuntut cik kiah mcm macam. Nak pergi mancing, hang kata nak bawa aku...

Semalam nak pergi pancing, cengkerik pun dah beli tapi tak sempat sebab dah petang sangat. Dok melompat lompat la cengkerik tu. Digeriknya plastik tu sampai bocor.

Cik kiah ngan adik dia la menangkapnya. Den memang tak la... huhuuu..

"Dah tu macam mana nak memancing?"

"Hang tolong cucuk la cengkerik"

Harapan hati nak datang memancing jerrrr. Pakej mata kail dah siap sedia.

"Selalu dapat ikan besar mana?"

"Besar ni , kadang besar ni"

Laaa keciknyeeee (besar jari kelingking). Den ingat besar tapak tangan ke....

Huhuhuhu... pun boleh. Nak harap si baem bawa pergi mancing memang sampai kesudah la tak dibawanya. Pergi dengan geng  geng dia ajer. Takkan tiba tiba nak bawa kakak sorang ni.

Okay la aktiviti dekat sini. Pius pun memang suka aktiviti macam ni dari bershopping. Kot lepas ni husband hang beli atv, boleh la den join sekaki. Hahaha.

Haaaa... lagi satu. Air terjun takdak!! Hahaha kempunan la nak mandi air terjun macam ni. Rumah den yang dekat dengar bandar tu pun senang nak cari air terjun. Apo ni cik kiah? Kampung susah nak cari air terjun??
Mula la cik kiah tu membebel...

Pasrah... hehe.

Semalam pergi kenduri shira dekat jerantut (Majlis sebelah lelaki). Dapat la merasa lauk orang kahwin. Hehe. Rasa macam nak tapau je daging semalam. Sodap yang amat!!

Instant update mobile.

Bai

7 hari permulaan....

Dunia baru...
Persekitaran baru...
Cara kerja baru...
Loghat baru tak paham...

Pagi-pagi buka tingkap tengok
pemandangan hijau..
Kabus tiap pagi...

Rindu segala macam hal..
Sampai terbawa dalam mimpi..

Tiada hiburan..
Hanya ada buku bacaan..

Fairuz okay!
Fairuz success!
Good job!

Rindunya kat rumah..... mak... sunyi kat sini. Kalau kat rumah boleh juga gaduh-gaduh dengan mak. Hikk.

Selamat malam mak....

Hihi.. Assalamualaikum :)

Alhamdulillah ruang kerja sudah selesai disetup cumanya ada sedikit lagi belum selesai. elektrik dekat ofis tak berapa nak kuat jadi kalau on 2 pc dan segala macam device akan berkelip-kelip la lampu. Pc pun on off sentiasa. huhu. Baru panggil orang wiring tadi, InsyaAllah lepas ni semuanya akan okay :)


Ni meja pius. Rasa macam dah cukup cantik dan selesa untuk buat kerja. Sama macam meja sewaktu bekerja makan gaji dulu.

sekali......

Huaaahhh takutnya! Menangkap anak ayam di malam hari -_____-" semalam teman cik kiah tutup reban ayam memalam. Takutt gilaaaa. Dengan gelapnya. Pasang lampu kepala lagi. Siap jumpa ular... patah balikkkkk!!! wuuuuuuuuuu saya takuttttt.

Ni dia menangkap anak ayam nak asing reban pulak. Aku ikut separuh jalan je. Pastu lari balik rumah duduk atas batu. Takut ular punya pasal!

Cengkerik dari tadi berbunyi ni hah. Suluh sikit nampak la kepak dia bergerak-gerak.

Siang tadi kasi ayam makan. Berlari berterbangan la ayam sepantas kilat dengar tuannya panggil makan. Berdesub dari jauh!

Selalu aku tengok runningman tengok dorang masuk kampung takut dengan ayam. Ceh siap ejek ni... ayam pun nak takut ke?

Sekali... bila sampai sini... aku pun takut ayam wehhhh. Gerun semacam bila dia kembang ekor dia tu. Rasa macam nak kena kejar. Mak ayam lagi lah garang semacam. Heiiii...

Tapi yang bestnya :) bila kawasan gelap, langit nampak cerah. Nampok lah bintang berjuta di langit. Allah... suka sangat la hati ni. Kalau berduit ni mau den buat rooftop garden. Hahaha nak menatap bintang punya pasal.

Rumah cik kiah ni memang kiri kanan hutan je. Belakang sungai. Banjir tahun lepas rumah dia pun tenggelam sama. Sampai ke bumbung. Kira sepanjang hidup dia...ni la banjir paling besar sekali. Setiap tahun banjir sampai pagar luar rumah je. Kira kalau nak main banjir tu kena keluar rumah la baru dapat cecah-cecah kaki. Tahun lepas tenggelam terus rumah. Aku pun terkejut.

Sedih pun ado. Bisnes bepang almond time tu baru naik. Customer tetap pun dah ada. Tu berterabur bekas-bekas kuih dia keliling rumah berlumpur.

Rumah pun dah lain. Perabot semua takdok dah. Time ramadhan duduk rumah kecil tepi rumah (bekas kilang bepang). Raya ni baru masuk balik rumah. Tu pun ada lagi tak selesai. Rumah pun ada lagi kesan-kesan lumpur.

Tapi dorang happy je macam biasa :) family cik kiah ni peramah. Aku ni je ha yang tak reti nak borak borak. Tambah tambah bila dorang cakap loghat. Memang tak menyampok terus sebab tak paham. Hehe.

Anak dia ni dari tadi dok cium aku ni ha. Hamboi mesra sangat eris ni. Kiri kanan kiri kanan.

Ermmm esok balik dah :) siapkan kerja kejap. Petang baru balik.

Dalam debaran, berjalan juga urusan dekat sini. Takut. Berdebar.takut. ehhh semua ada ni.

Pius.
Jerantut, pahang.

Baru nak buat entri raya. Nampak sangat tak buka pc sepanjang cuti. hehe. Yela, bila namanya cuti... kita kena cuti betul-betul. Tahun ni 1st raya di rumah baru. Family kak long tidur rumah nenek, family kak ema tidur sini.  Family ani balik batu pahat, family aju balik pilah. Dak ani je tak balik rayo tahun ni sebab cuti pendek, raya rumah mertua je.  Baim raya pakistan, uki raya nepal. kikiki.

Raya pertama macam biasa kumpul ramai-ramai rumah nenek. Sementara tunggu semua bersiap, kita selfie sedas dua kiri kanan atas bawah dulu.


Baju kurung jahit sendiri. ahahaha. tang pesak tu susah bebenor nak jahit guna mesin. Almaklumlah dah lama tak jahit baju. Setahun sekali belum tentu jahit. hehe. Jadi tang pesak tu pius jahit guna tangan je. Baju cotton dari tahun lepas tak jahit-jahit. Ada lagi satu kain ela. Entah tahun bila nak berjahit. Konon nak hantar kedai jahit, sampai ke sudah. Dak awe la ni rajin membeli kain ela. 

Menangis tengok mark adam dalam 'ini malam kita punya'. Dorang pekena dia. Huhuhu. Gelak sampai keluar air mata. Ulangan.. tapi entah tengok banyak kali pun still rasa nak gelak.

Tadi dalam bilik sobonarnya. Bosan pulak, pi depan pasang tv. Esok dah start kerja balik. Huaaahhhh cepatnya masa berlalu. Rasa macam tak puas cuti walaupun hakikatnya daku hanya bekerja dari rumah.

Serius memang cuti ni tak pikir langsung kerja. Cuma start semalam customer dah start wasap :)

Tadi masa dalam bilik, saja bosan-bosan buka pc. Al maklumlahhh... semua dah nak start kojer. Jadi takdok la suara anak anak buah kedengaran. Tak tau nak buat apa, blogwalking, baca website sini sana... akhirnya terjumpa semula satu website yang jual ebook.

Ebook yang banyak mengubah pandangan dan tindakan fairuz jaafar. Ebook yang menyediakan ilmu berniaga tanpa modal. Ebook yang menjadikan siapa fairuz jaafar sekarang.

Memori sungguh ebook tu. Beli tahun 2012 kalau tak silap. Masih ada lagi sampai sekarang. Sob sob sob... dah berapa ramai agaknya yang mendapat dan mempraktikkan ilmu tersebut.

Nanti next entry pius share ya.

Huhuhu.. entry raya pun tak tulis lagi. Hahaha. Memang kemalasan sangat sampai update pun guna tepon je.

Baiiiiiiiii

Seperti mana tajuk seperti itu lah tuannya. Kohkohkoh..

Semalam pius tumbuk sambal belacan. Hikhikhik. Bulan pose kan.. tak sedap tanpa rasa pedas.

Bersila keayuan di lantai dapur. Krik krik krik...

Then tibo tibo mak den tanya pasal 'dio' pulok. Eh eh.. tibo tibo menanyo.. macam nak suruh kawen joo. Al maklum lah lepas ni turn hamba. Kohkohkoh.

Den jawap sambil lewa jola. Al sobabnya den pun tak berhubung lagi dengan dio. Takde gadoh apo pun.. cuma den ni kalau malas nak melayan.. memang den malas la jawapnyo.
.
.
.
.

Krik krik krik.... malaikat lalu.

Lepas rayo ni nak jv ngan cik kiah ( kawan hambo). Sebabnyo hamba sengsorang tak menang tangan. Krik krik krikk..

Kalau jadi den kena pindah dok sana... poning pikir. Lagi pikir lagi memacam.. jadi den ingat nak jalan jola. Moga dapat berkembang lebih maju. Kang asyik pikio je apo pun tak jalan. Sebelum den kahwen baik la den buat perkara yg den tingin sangat nak buat. Iaitu goyang kaki duit masokkk. Hahaha.

Apo kita cakap tu doa. Jadi baik la den cakap benda baik baik je.

Harapan nak duduk rumah lepas kahwin tu tinggi bebenor ni. Harapan setinggi gunung...

Jadi den pikio.. masa la ni la kena usaha untuk create perkara tersebut.
Hurmm larik pulak mood ni.

Tu la antara impian den. Nak keluar rat race. Impian setinggi gunung. Nak guna masa untuk improve dalaman diri. Takmuh berhabis banyak masa dalam rat race. Pastu banyak bonda nak buat dengan family.

Tapi sobonarnya.. den pun takut jugak. Kikiki.. yola.. nak merantau.. macam tak pernah duduk jauh.. padahal belajar dulu jauh sampai ke kedah nun. Yola.. la ni berbeza sebab betul-betul kena keluar dari safe zone.

Ehhh banyak pulok pikiaq. Jalan jelaaaaaa.

Buat orang nogori. Maafkan hambo atas kesalahan serta kepandaian berbahasa nogori. Al maklumlah dah malam. Lebih sedap berbahasa nogori ( macam takde kena mengena). Hambo pun dah nak tidoq. Ni pun update pakai tepon

Sonang publish terus tidoqqq.

Bila teringat zaman kecik-kecik dulu mesti rasa best je. Seronok sebab duduk kampung...
meh aku lukis sikit keseronokkan kampung aku waktu kecik-kecik...

selepas 30 minit....

hahaha. cantik sangat ni aku lukis. Aku pun dah tak berapa nak ingat rupa kampung aku macam mana. Yang aku ingat ada kawasan lapang untuk main rondes, baling tin, baling selipar. Rumah aku atas bukit, jadi jalan tar sampai naik bukit je. (yeke?)

Masuk darjah 5 aku pindah rumah nenek sebab atuk sakit dan sekarang selepas 16 tahun aku pindah balik ke kawasan Kampung aku dulu.  Dulu glamour bukit botak ni. huhuhu beberapa kali masuk berita sebab asyik tergendala projek bangunkan penempatan baru. Nama sekarang dah glamour sikit la. 

Time puasa dulu seronok sangat la bila ingat balik. Time tv ada pengumuman puasa, anak-anak (aku la tu) kecoh la sampai rumah jiran sebab seronok esoknya puasa. Time puasa pun sibuk kehulu kehilir main tali skipping.. bila malam ramai-ramai pergi surau terawih. Singgah beli bunga api sekali.

Sekarang tak merasa lah nak main baling tin, main galah panjang, baling selipar. hurrmmmm. Apatah lagi nak beraya satu kampung.

gaya tempurung memang menjadi igauan...
 Time rayo ni, rasanya masa umur 5 tahun. Dalam family, gambar aku je takde masa baby. Huuuuu dengan alasan kamera rosak masuk air. Bila adik lahir iaitu masa aku umur 5 tahun, baru beli kamera baru. Yolaaa anak lelaki first...... jatuh taraf anak bongsuku,,

Sampai sekarang bila aku belek album gambar, mesti aku akan tanya mak kenapa gambar aku takde! Boleh cetus pergaduhan ni tanya bebanyak kali, hahaha.

adik baruuuuuu
Tiba-tiba pulak ya cerita pasal gambar baby takdok. 

Baju raya dulu semua mak aku yang jahit. Pernah satu raya tu, aku teringin nak baju moden, takmuh pakai baju kurung. Merajuk bagai sebab mak aku ni mana tau sangat jahit baju modern. huhuu.. esoknya bangun dah siap tergantung baju kurung modern dengan kain terbelah. hahaha. Aku ni kuat merajuk, asal merajuk je demam. Tu yang tak menahan tu.. 

tagline "mak.. tengok ayut dah demam dah..." memang diingati satu keluarga aku. Termasuk la tagline "praapp" yang korang biasa tengok kumpulan bocey tu buat. Hahaha. 

Eh. aku bosan sebenarnya harini.
Senyum sengsorang.... :)
Semua orang ada cita-cita dan kerjaya impian. aku pun ada. Aku nak kerja goyang kaki tapi duit tiap bulan masuk. Hahahaha. Tak mustahil untuk dicapai cuma perlu berusaha dan berkorban dahulu. Tadi tengok gallery hanpon ada satu video pekerja dari satu syarikat sedang menjalankan tugasnya seperti biasa. 

video

"Cinta bukan hanya di mata.... cinta hadir di dalam jiwa...."

Video ni pius ambil masa bantu Dr Dini dekat Bangsar minggu lepas. Punya curi-curi dengar tepi pintu masa dorang main lagu. Sekali member buka pintu.. ayoooo... hahaha. 

"Boleh tak nak tengok-tengok?"

Aduhh cair hati ni dengar dorang nyanyi. Ni kalau ada orang nyanyi untuk aku ni.. mau bertutup kepala dengan bag kertas. cair punya pasal. Bunyi gitar letrik yang best tu.

"Kerja sini ke?" (kawan tanya, aku senyum senyum je)
"ya, kerja sini" 
"Kerja sebagai apa?"
" Musician" (Nama jawatan sebenar tak ingat)

Waaaaaa... serius tak tahu kerja kerajaan pun ada jawatan macam ni. Datang kerja main musik, buat lagu, berlatih. Eh ehhh best sangat ni. Siap ada studio lagi (belum siap sepenuhnya). Ini sudah best! Buat perkara yang kita minat.

Ya, kerja seperti inilah yang kita cari-cari. Kerja tapi macam tak kerja. Hahaha. 

okay, sekian melaporkan. 

 *******************

Dr Dini : "Awak kena belajar lagi cara bercakap"
Pius : Hahahahahaha  

First day program, tiba-tiba doc suruh bercakap (Kata-kata selamat datang, juga menjemput pakar motivasi pada hari tu)

Hahahaha... apo tiba-tiba doc niii.. Aku dah lah tak biasa...


Lepas je beri kata aluan serta menjemput doc.... korang tau apa aku dengar dari para peserta???

"Apa tu?? lain macam je"

Hahaha.. ok bai!
korang tau kan aku kat mana (?)

Letih rasa nak berehat sepanjang hari. Tadi pagi bawak mak dan cik ara pergi shopping raya. Punya ramai orang, berpusu-pusu. Ada dapat voucher RM100 dalam 600 orang katanya. Tapi boleh guna dekat giant jela. Dah dapat tu guna jela. Banyak juga barang dapat beli. Kordial 4 , ketupat faiza 7 bungkus, tisu bagai, biskut-biskut. Lampu kelip-kelip pun ado! Entah apa lagi dibeli. Biskut raya semua memang tak beli la. Tengok nama pengilang macam was-was je, tak payah la beli. Beli homemade dari orang je senang. Dah tau siapa buat.

Selesai membeli hantar cik ara dulu. Singgah sekejap tengok pokok-pokok yang cik ara tanam. Semua la gebu-gebuuu. Ya Allah seronok gila tengok. Semua naik cantik je. Dah macam cameron aku tengok. Macam-macam ada.. pokok roselle, delima, betik, limau, cili, bendi. Semua dah berbuah.

Aku tengok pokok-pokok mak aku tanam semua kurus keding je, tak segebu pokok cik ara.Tapi ada hasil jugak la. Bendi dah berapa kali petik buat masak.

Sebab kita orang tanam tak bubuh baja. Hahaha. Lepas ni kena pergi beli la. Mak aku ni buat baja sendiri.

Tengok mak menanam aku pun sibuk jugak la nak menanam. Pergi beli pasu dengan benih kailan. Sebab aku suka makan kailan. Niat hati nak tanam brokoli. Hahahaha.

Aku pun tanam terus dekat tanah tak semai dulu. Huuuuu main bedal je. Lepas 2-3 hari benih bercambah. Kembang-kembang hati gembira.

Ada satu bekas tu kucing berakkkk habis benih baru bercambahhh. Elok pulak time tu tengah wasap dengan cik kiah pasal blog. Dengar bunyi-bunyi then bau busukkk... sekali mengintai dekat tingkap... kucing tengah berak dalam pasuuuu.

"Biar jela buat baja"

Ehhhhh taknakk.

Buang la tanah tu tukar baru. Begitu gigih ya. Harini dah 17 hari tapi ketot je lagi. Nak pergi beli baja. Ingat nak pergi hari ni tapi dah tertido bagai time nak menulis blog ni (pakai tepon) . Esok la jawapnya.

Okay bai.

P/s: Hilang stress

Poyo sangat la homesick bagai padahal pergi 3 hari je. tu pun dekat Bangsar dan Putrajaya. Homesick sebab tak dapat makan mak masak la kot. hahaha. Bulan pose kan.

Jap eh, aku nak pergi tengok cerita betty sebenarnya ni. jap lagi la sambung ya. huhu. save dulu.

haha, terlajak tengok tv pulak.

Sori korang, hari isnin-rabu lepas pius takde, pergi bantu Dr Dini punya program dekat Bangsar. Ulang alik Putrajaya-Bangsar. Memang tak dapat nak on whatsapp sangat. Jadi terlewat sikit proceed tempahan. Tapi tak lah lewat sangat kan. Sempat juga aku buat kerja tengah malam. Dapat la proceed 4 tempahan. Balik je hari rabu terus proceed 2 lagi tempahan. Kelam kabut jugak la. Balik hari rabu malam, tak sempat rehat korang dah whatsapp. hahaha. terkejut beruk terus lari pergi selesaikan kerja.

Hari ni relak sikit la :)

Kalau sticker label untuk raya ni memang kena buat cecepat. Tengah musim orang menjual kuih rayo kan. Aku pun laju je haa buat kerja, taknak korang dapat sticker label lambat. kang tak cantik pulak packaging korang. Customer nak beli pun tak best.

Ni, lepas raya orang dah sibuk Majlis kahwin. Tempahan untuk sticker kahwin pun dah mula masuk.
Pius pun tengah usahakan website khas untuk korang pilih readymade design. Free design la. Senang, pilih design terus proceed cetak.

Okay-okay la. Bai. Macam dah merapu pulak aku update.

Rindu rumah. Baru sehari dah rasa homesick. Macam mana nak JV ngan cik kiah ni. Nak balik rumahhh. Tadi makan nasi kerabu beli kat bazaar. Tak sodapp.

Rindu dekat baby baby baby baby yang baru nak hidup. Take care, jangan biar kucing buat baja na!

Sejarah Bukit Kutu

Rentetan dari peristiwa "Ekspedisi Bukit Kutu" maka timbul lah entri berkaitan sejarah Bukit Kutu. Huhu.

Sebenarnya sebelum xpdc lagi pius dah buat research pasal Bukit Kutu. Ewah, siap research! Sebab tu bila guide ajak ke kawasan bangunan tinggalan, pius ikut. Sebab memang itu yang ditunggu. Hehe.

Masa search pasal Bukit Kutu. terjumpa satu blog yang cerita pasal pendakian di Bukit Kutu dan disitulah jumpa link ke satu lagi blog yang sangat menarik. Memang menarik! Berbaloi pius buat research sebelum pergi.

Di kawasan puncak Bukit Kutu terdapat beberapa struktur yang dikatakan tinggalan rumah banglo yang menjadi rumah peranginan untuk pegawai-pegawai British pada masa dahulu. Okay, dah bersedia?

Gambar lama Banglo di Bukit Kutu

 Siapakah lelaki tersebut?

Cerobong asap
 Inilah rupa rumah yang dikatakan rumah peranginan pada zaman british dahulu. Mesti semua pun tertanya dekat mana lokasi rumah ni. Senang je, antara yang masih jelas kelihatan dekat puncak Bukit kutu adalah cerobong asap di atas.

Masa mendaki haritu kawasan sekitar cerobong ni semak jadi tak nampak dengan jelas rupanya. Ni pius sertakan gambar lain yang lebih jelas.


Nampak jelas tangga rumah dan cerobong asap. 

Semua gambar kredit kepada blog Encik Shiek (LINK), korang kena baca macam mana Encik Shiek ni boleh ada gambar hitam putih dan siapa lelaki di dalam gambar di atas. Baca tau. Sangat menarik.

Okay, serba sedikit pasal Bukit Kutu. hehe. Jika korang berhasrat ke Bukit Kutu.... 

Lokasi : Kuala Kubu Bharu, Selangor, Malaysia
– Masuk ikut Kampung Pertak (Kampung Moden Orang Asli)- Terus hingga ke sungai.
– Point Mula: 3.572510, 101.738128 (gps coordinate
– Summit: 3.543263, 101.719998 (gps coordinate
– Ketinggian : 1053m atas paras laut

Okay, itu aja serba sedikit pasal Bukit Kutu :)

Oh ya, semalam Moon Whatsapp gambar Ekspedisi Bukit Kutu.

Hahahahahaha ^_^"
Bila Moon ambil gambar ni? lawak tengok diri sendiri.


Sesi bergambar beramai-ramai :)

Online Sticker Printing Malaysia

hihi Assalamualaikum :)

Saja rajin nak menulis rehat-rehatkan pikiran sebelum perah otak buat design. Kadang bila nak buat design kena relak-relak, tenang-tenang, tidur seminit dua dulu. ahak. Bangun kang baru ada idea. Kalau tak jem la kepala satu hari nak buat banyak design. Lepas habis satu design kita rehat jap cari-cari idea. So, ni kira rehat kejap la ni.

Kadang customer ni tak kisah kita design macam mana pun, dia okay aja. Kadang tu rasa macam simple sangat design tapi customer suka. Cantek katanya. Dengar pujian customer tu yang buat rasa bersemangat tu. hahaha. Perubahan sikit-sikit tu biasa.

Untuk Sticker Transparent
Ni baru proceed print tadi. Simple je untuk sticker transparent.

Tajuk menunjukkan kegembiraan. Hak.

Isnin dan Jumaat selalu jadi hari paling malas aku nak buat kerja. Haha. Yang peliknya hari sabtu ahad pulak terlebih dos bekerja. Bila time cuti kau nak buat kerja, time kerja kau nak rehat. ehh.

Hari ni ada 5 senarai design perlu diselesaikan disebabkan pius terima tempahan pada hari sabtu dan ahad. Jadi semua design akan di tolak pada hari bekerja iaitu hari isnin. Jadi monday blues tu tak leh la nak layan sangat. Haha, walaupun sekejap lagi rasa nak lari-lari kejap tengok runningman yang tak sempat tengok semalam. Hahahaha.

Lepas raya pius and girlfren rancang nak buka ofis supaya kerja lebih teratur dan fokus. Perancangan dulu. Lepas raya kang baru nak tengok keadaan semua. Next time walaupun ada ofis, tempahan masih lagi berjalan secara online. InsyaAllah. Kalau jadi buka maksudnya kena hijrah duduk di area berdekatan ofis. Takut wehh. takut nak keluar dari safe zone. Hukkkkk.

Pagi tadi sahurrr.. den dah boleh pose. Yeahaaaa 3 hari je cutii. lalalalala. Pagi tadi lepas subuh tengok bintang dalam bilik bercahaya. Ehhhh suka sangat laaa... Apasal semalam tak glow pun? Happy hapi hapiiiii.
Eh, memang melampau sangat la kerisauan tu. 

Semalam buka ig, entah kenapa ig dekat handphone ni tak keluar pulak notification. Bila buka baru akan naik notification. Jadi memang tak alert bila customer comment atau bertanyakan sesuatu dekat ig. Kenapa ya? Handphone rosak ke atau tersalah setting? Selama ni okay je. 

Yang tu okay lagi. Semalam terjah ig customer tiba-tiba tengok sticker yang ditampal sangatlah di potong dengan tidak elok. Eh?? Teruk sangat dah ni.


Eh, rasa macam melampau sangat la sampai nombor pun hampir-hampir tak nampak. Terus hantar mesej ke kilang tapi cuti kan mana ada orang nak reply. Eh, sedih sangat ni! Kita ni nak bagi yang terbaik dekat customer tiba-tiba tengok hasilnya menghampakan. Walaupun customer tak cakap apa-apa tapi kita panas hati jugak la.
Powered by Blogger.