Amboi dilamar.... lamaran sedang dipertimbangkan. hehe

Pagi tadi pius menerima satu panggilan dari seseorang yang amat dikenali. Lama tak berhubung sebab pius dah tukar nombor baru. Memang dah lama teringat nak telefon tapi tak juga ditelefon-nya. Dr.Dini call pagi tadi tapi pius tak angkat sebab baru bangun tidur, tak mahu la bercakap menggunakan suara katak. Kita tunggu fresh sikit baru kita call kembali.

Selepas bertanya khabar dan berborak panjang, akhirnya Dr.Dini menyatakan hasratnya untuk melamar pius bekerja secara tetap di syarikatnya sebagai Admin Executive. Sebelum ke Pahang, pius selalu join Dr. Dini sebagai fasilitator untuk program-program yang dijalankan.

Dalam fikiran pius satu ini aja...

" IF YOU DON'T BUILD YOUR DREAMS, SOMEONE WILL HIRE
YOU TO HELP BUILD THEIRS"

Secara seriusnya itu yang sentiasa berada dalam fikiran pius. Jadi bila ada yang offer kerja tetap, pius akan... erm ermmm kena fikir dulu. Pius kena pertimbangkan dulu.. dari segi gaji berbaloi ke tak. Jika gaji lebih kurang sama je macam kerja sendiri, baik bekerja sendiri ya tak. Kerja pun setengah hari je. macam mana pula dengan impian dan cita-cita saya bila sudah bekerja dengan orang? Itu persoalan utama.

Jadi tadi Dr terangkan, dia takkan menghalang pekerjaan pius sedia ada. Malahan kemudahan dekat pejabat lengkap, internet berkelajuan tinggi semua ada. Pius boleh teruskan kerja di situ. Kira multiple job la katanya. Dalam waktu yang sama dia nak memperkembangkan bakat dan kebolehan sedia ada pius. Kira bergerak seiring. Sebab Dr banyak networking yang selalu ada job berkaitan design. Malahan kreativiti pius boleh digunakan untuk program-program atau seminar berkaitan design seperti seminar adobe illustrator. Dimana sebelum ni pernah juga client offer untuk pius jadi pengajar untuk seminar belajar illustrator. Mereka sebagai penganjur menguruskan marketing, peserta serta tempat dan pius hanya datang bercakap di depan. Mungkin begitu lah bakal terjadi jika pius bekerja di bawah Dr Dini nanti. Kata Dr, tambah lagi income you.

Pius sedar, untuk berjaya kena keluar dari pejabat. Tak boleh mengadap komputer selalu. Jika pius bekerja bawah Dr (syarikat consultancy):
- Masih boleh teruskan kerja sebagai designer
- Pejabat dan kemudahan lain telah tersedia, tak perlu menyewa pejabat lain.
- Ada peluang memperbaiki cara penyampaian
- Ada peluang mengetengahkan bakat bila Dr membuat program berkaitan design (kemahiran) untuk syarikat serta sekolah.
- Networking Dr memang dah besar, pius tak perlu pening-pening lagi. Asal ada je job-job berkaitan design akan di serah kepada pius. (Dimana Syarikat-syarikat besar sanggup bayar beribu untuk design )
-Gaji bertambah, kemahiran dipertingkat.
-Duduk dekat dengan family

Yang tak bestnya pula:
- Perlu bekerja di bawah orang
- Perlu ulang alik mengadap jem
- Tak fokus 100% dalam bisnes sekarang
- Macam mana partner serta pejabat sekarang?
- Jika bekerja bawah Dr, sudah tentu akan merantau satu Malaysia - langkawi, sabah, perak mengikut jadual program. Jadi agak-agaknya sempat tak kita nak buat design? itu persoanlannya. pius kena hire designer la kot.

Jika pius bekerja bawah Dr, peluang untuk ON the bussiness itu lebih cerah. Sebabnya:
1) Selalu jumpa orang.
2) Boleh hire designer.
3) Networking Dr boleh digunakan.
4) Multiple income

Memandangkan sekarang masih lagi IN the business, maknanya semua benda kita yang buat. Untuk maju kita perlu ON the business (ada orang buatkan kerja untuk kita)

Hurmmm. agak-agak?

Kena bincang dengan Suzi Tee ni.


Feeling-feling
Hari ini.. hari ini.. hari ini... kita berserabut sedikit fikiran. Hehe.

Alkisahnya hari ini sibuk berbincang dengan Suzi Tee berkaitan target dan hala tuju bisnes. Ikut perancangan, kerja-kerja design sticker label akan dihentikan untuk tujuan menukar target market. Tetapi setelah berbincang itu dan ini, akhirnya dua-dua sepakat untuk terus mengambil tempahan untuk design sambil-sambil siapkan portfolio dan profile company.

Itu yang membuatkan kita hilang fokus. Terus ajak Suzi Tee makan luar (sebab tak masak, hehe) dan jalan-jalan sekitar Kuala Lipis. Ambil angin, detach dari kerja sebentar walaupun keadaan masih berjerebu.

Bukan pergi mana sangat pun, Bandar lipis bukan seperti Selayang Baru ada Mall dan Ulu yam. Hehe. Ampun. Masuk kedai beli buah tangan untuk majlis bertandang adik suzi dan beli ini.....

kata nak kurus kan... (background belakang tiada kena mengena. kiki kena kutuk dengan cik kiah)
Selepas mengenyangkan perut dan membeli belah, tiba lah masanya untuk kita jalan-jalan hirup udara. Masalahnya Cik kiah ni, tempat menarik dekat pahang pun dia tak tahu. Akhir sekali dia teringat Kuala Lipis ada mini zoo dan muzium. Okay. Boleh la.

Sampai sana 5.35 petang, tutupnya 6 petang. Rasa-rasa? Huhuhuhu tutup dah la. kuang kuang kuang. Dia pun dah pening agaknya nak bawa mana la fairuz ni. Tu yang sampai ke kawasan rail keretapi ni.

Kita pun feeling-feeling la ambil gambar memandang pemandangannya boleh kata cantik. Tangkap gambar kahwin okay sangat rasanya dekat sini. Hehe. Hilang stress katanya. dah lama tak bergambar.



Lewat malam di waktu damai dan sunyi, wayang mula menayang kejadian lepas. Juga terbayang wajah manis serta kacak Mark Adam yang sedang menyanyikan lagu Marry me. Eh.

Degilnya mata ni tidak mahu lelap. Baring sambil mendengar alunan lagu dari Mark Adam. Saja ubah angin mengenangkan betapa ******** Mark Adam. Haks.

Biasalah bila mata tak mahu lelap, fikiran akan flash back segala kejadian lepas. Yang terbaru, 1Met yang dihadiri awal oktober lalu. Bersama dua rakan lain ke Putrajaya dengan niat menambah ilmu dalam bidang keusahawanan. Program 1Met berkisar tentang bagaimana menjana idea untuk permulaan bisnes. Bermula dengan grouping, brainstorms, problem solution, business model canvas (bmc), prototype sehingga ke pembentangan akhir dan beberapa tips dari pemilik bisnes yang telah berjaya antaranya MyTeksi.

 Perkara asas yang mungkin sudah kita lupakan ini sebenarnya memberi banyak manfaat.

shira, suzi dan pius (satu geng sebab ada minat yang sama)


Beberapa minggu lepas (lepas raya haji haritu) pius ada bawa balik biji lemon untuk tanam di pejabat. Kira dah masuk 3 minggu....
Saja.. Raya haritu tengok dalam peti ais banyaknya lemon dak awe beli. Kita ambil satu buat air lemon + daun pudina. Simpan bijinya.

Niat di hati nak menanam. hehe ♥
tapi bawa balik beberapa biji je.

Menanam ni seronok sebenarnya, hati ni melompat-lompat la bila tengok biji dah bertunas. Ya, begitu ya... hati melompat-lompat.

Ni biji lemon yang pius tanam :)

Cara menanam lemon dari biji:


Maklumat ni pius dapat dari pinterest. Biji lemon perlu direndam dalam air dan dikupas lapisan luarnya sebelum ditanam. Untuk detail korang boleh klik sini (How to grow lemons seed)

Cik kiah, jom bina ladang lemon dekat tanah hang!!! Tak jadi tanam mulberi. Kita tanam lemon ya, projek 15 tahun. hahaha.

p/s: Korang.. sorry lambat reply. Hari Jumaat sabtu ada kenduri kahwin. kita is busy menolong :)
Hari ni cik kiah tak datang kerja, telefon pun tak berangkat. Stress sangat nampak gayanya. Heee. Dari semalam dia dah bisng-bising esok nak cuti. Haha. Stress buat kerja.

" ya, cutilah..."

Ingat dia main-main, memang betul tak datang. Cutilah.. Kesian pulak pius dekat dia. Terbayang-bayang diri sendiri waktu mula-mula libatkan diri dalam bidang design dan cetakan. Tapi sebab dah lalui zaman tu, jadi memang dah lupa beberapa teknikal yang kena jaga tatkala buat design. Dah sebati dalam diri.

Dah... saja update pasal kerja.

Tadi lapar sangat, semalam tak masak nasi.. makan merapu je. haha. Hari ni rasa nak makan nasi. Teringat dalam peti ais ada cendawam shitake, beli minggu lepas. Okay la kita masak sizzling rice la sebab paling mudah. Bahan-bahan pun ada.


Pagi petang siang malam, inilah lauk harini. Sizzling rice chicken mushroom. Walaupun alergik dengan ayam tapi tetap makan ya. Malam kang timbul la gatal-gatal. Tak paham dengan ayam sekarang ni, dulu takde pulak alergik. Nasib ayam kampung boleh makan.

Assalamualaikum.

[Dah pagi bebenor dah ni, bukan bedtime story lagi]

Alhamdulillah, tracking number dah keluar awal pagi rabu. yehaaa. Jadi awal-awal pagi lagi pius dah update tracking number dengan customer. Ya, memang selasa kilang dah hantar pos. Kilang is the best! mengikut jadual dan menepati masa. (baca isu : tracking )

Pius kekal reply dengan bahasa penuh dan tak lupa untuk minta maaf atas kesulitan. Yela mana tau kot-kot customer tak jelas penerangan yang diberi semasa membuat tempahan. Sebenarnya dah beberapa kali pius scroll mesej, baca balik penerangan yang pius beri. Baca balik kekurangan penyampaian. Mana kita nak tahu, kadang terlepas maklumat untuk diberi pada customer.

Tapi bila di semak balik, ada je penerangan tempoh cetak dan postage menggunakan skynet.
Ada la tu kat mana-mana yang termiss. Next time kena detailkan lagi maklumat, agar lebih difahami dan jelas. gitu



Jika korang pun peniaga online sama seperti pius, jangan risau. Kekalkan ketenangan seperti biasa walau hati ada membara sedikit. Hehe. InsyaAllah nanti customer akan diprogram dengan kata-kata dan penulisan kita yang baik-baik. Nanti next time, kita akan lihat customer juga guna perkataan yang baik-baik.


[Bedtime Story]

Hurm.. entah hari ni hari tekanan
sedunia ke? Kenapa semua orang
nak emo je. :-/

Harini aku pun rasa tekanannya bila
mana customer mesej katanya pius
tak jujur dalam menjalankan bisnes.
Huhu. Sebab utamanya, pius tak
keluarkan lagi tracking number
sticker yang dah dipos.

Sticker keluar pos pada hari ni ( selasa)
dan dijangka sampai pada esok hari.
Tapi biasalah kilang, harini belum
keluar tracking numbernya. Dalam
sehari kilang terima banyak tempahan
dari seluruh malaysia. Mesti ambil
masa nak key in data.

Jika pius pos sendiri, ya boleh beri
terus tracking number. Tapi bekerja
bawah kilang, kena la ikut sistem kilang.

Jadi kemungkinan customer syak
sticker belum hantar pos lagi. Sebab
kalau dah hantar pos mesti ada
tracking number. Begitu....

Habis la customer mesej berjela-jela
Takut la kita ni membaca ayat-ayat
serba indah. Adoi, harapnya esok
kilang dah keluar tracking number.

I is takottt. Hahaha. Tapi balas juga
dengan penuh budi bahasa. (Ecehh)
Terangkan apa yang patut dan nyatakan
kilang belum keluarkan tracking.

Biasa la kadang bila benda nak guna
urgent... emosi dan tekanan datang.

Pius harap ada lah yang memahami
Situasi ini. ♥

Sebelum ni pun ada juga customer lain,
katanya pius tipu sebab tracking number tahun 2014, padahal now
2015.

Huhuhu. Mana hamba tau.... sudah
begitu nombor trackingnya. Hehe

Tapi bila dah sampai produknya...
Okay la, customer tak marah dah la.
Kita paham, berniaga online
memang perlu dapatkan kepercayaan customer. Customer
pun biasa ambil langkah berhati-hati.
Itu memang sangat di fahami, bila
melibatkan pembelian online.

Tapi kadang tu terasa juga dicucuk-
cucuk hati ni. Sob sob sob....
Harap dunia lebih indah esok hari.

Sakitnya ku disini... hehe ♥

Selamat malam. Pius nak tidur, dengan
doa semoga kilang dah hantar pos
semalam dan esok dah ada trackingnya. Hihuuu.

Harap kilang masih kekalkan
kecepatan servisnya. ♥

Sebelum tidur, baca balik mesej-mesej
positive dari customer, agar esok
Bertambah ceria hendaknya. Hehe.

Maaf salah silap.

[Bed time Story]

Alhamdulillah ♥

Sticker2u mula mendapat perhatian
warga Brunei. Lepas raya haritu
banyak dapat mesej dan beberapa
tempahan dari warga Brunei.

Setakat waktu ni, sticker dihantar ke
Skynet berdekatan Brunei, di Miri.
Jadi bila sampai je sticker, customer
akan ambil di skynet Miri.

Harap-harap lepas ni dapat direct
pos ke Brunei.

Dan harap sangat perkhidmatan
courier di Sabah dan Sarawak bertambah baik.

Setakat hari ini boleh kata ramai
juga warga Brunei yang mesej. Satu
perkembangan baik.

Malam ni ada warga Singapura
mesej bertanyakan tentang sticker.
Katanya tak kisah jika penghantaran
dibuat ke Johor. Alhamdulillah.

Dari segi material, pius nak cari lagi
material yang fully waterproof. Boleh
rendam lama dalam air. Jadi bila
customer perlukan label untuk minuman,
pius boleh reply dengan senang hati
" Sticker Fully waterproof"

Happynyaaaa kalau boleh reply
macam tu ♥ hehe.

Minggu depan nak join program untuk
Usahawan. Tengok kepada content
program semua tajuk dan sesi
yang bagus. Sebelum ni, pius pergi
tempat berbayar. Yang ini ilmu sama
tetapi free aje. Jadi kena lah guna
peluang yang diberi. Banyak lagi
ilmu baru yang nak kita explore.
Biasalah tiada asas bisnes, belajar
la selagi boleh. Belajar sambil praktik. ♥

Selalu benda-benda macam ni Babah
yang selalu update dengan pius.
Maybe babah dah paham sangat
dengan minat anaknya ni.

Pernah dulu waktu gst baru nak diperkenalkan,
babah update pasal program yang
terangkan pasal gst. Makna kata
suruh pergi dengar la apa tu gst.

Okay, kita pun pergi la.....

Sekali sesat jalan, tak tau dekat mana
tempatnya. Dah puas pusing mencari,
Kita balik jela... dah tak jumpa tempat.

Erk... kena marah. Huhu.

Habis nak buat macam mana kan..
dah tak tau... kita ni bukan rajin
noh jalan kl. Tetapi rajin je babah update
bila ada program-program yang bagus.

Dulu pun pergi dengar ilmu dekat
Mardi babah teman. Hehe tiba-
tiba rasa macam princess.Tapi kita
tak jadi buat bisnes tu. Maybe minat
kita ni dah tertulis dekat design mendesign.
Apa-apa pun rasa la sokongannya tu.

Haha. Dah lari benor dari tajuk.

Okay Pius, usaha! Chayok pius!

Selamat Malam ♥

Powered by Blogger.